ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία νέα οικογένεια αποκτώντας παιδί

Όλα όσα απασχολούν μία οικογένεια που μεγαλώνει, ειδικά σε περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα.
Σε μια εποχή με σημαντικές προκλήσεις για ένα ζευγάρι που επιθυμεί να φέρει ένα παιδί στον κόσμο, πρωτοβουλίες όπως το <a href="https://www.eurobank.gr/el/retail/anagkes/pronomia-gia-neous-goneis?utm_source=huffingtonpost.gr&utm_medium=native&utm_campaign=mprosta_gia_tin_oikogeneia" role="link" class=" js-entry-link cet-external-link" data-vars-item-name="&#x39C;&#x3A0;&#x3A1;&#x39F;&#x3A3;&#x3A4;&#x391; &#x3B3;&#x3B9;&#x3B1; &#x3C4;&#x3B7;&#x3BD; &#x39F;&#x3B9;&#x3BA;&#x3BF;&#x3B3;&#x3AD;&#x3BD;&#x3B5;&#x3B9;&#x3B1;" data-vars-item-type="text" data-vars-unit-name="628f3725e4b05cfc26963a22" data-vars-unit-type="buzz_body" data-vars-target-content-id="https://www.eurobank.gr/el/retail/anagkes/pronomia-gia-neous-goneis?utm_source=huffingtonpost.gr&utm_medium=native&utm_campaign=mprosta_gia_tin_oikogeneia" data-vars-target-content-type="url" data-vars-type="web_external_link" data-vars-subunit-name="article_body" data-vars-subunit-type="component" data-vars-position-in-subunit="0"><strong>ΜΠΡΟΣΤΑ για την Οικογένεια</strong></a> της Eurobank αναδεικνύουν τη σημασία του δημογραφικού ζητήματος για την Ελλάδα, στηρίζοντας οικογένειες που ζουν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, από τον ακριτικό Έβρο, τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως και το Καστελόριζο.
StockPlanets via Getty Images
Σε μια εποχή με σημαντικές προκλήσεις για ένα ζευγάρι που επιθυμεί να φέρει ένα παιδί στον κόσμο, πρωτοβουλίες όπως το ΜΠΡΟΣΤΑ για την Οικογένεια της Eurobank αναδεικνύουν τη σημασία του δημογραφικού ζητήματος για την Ελλάδα, στηρίζοντας οικογένειες που ζουν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, από τον ακριτικό Έβρο, τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως και το Καστελόριζο.

Ίσως το μεγαλύτερο όνειρο για πολλά ζευγάρια είναι η απόκτηση ενός ή περισσότερων παιδιών. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στη ζωή κάθε ανθρώπου, που δύσκολα συγκρίνεται με κάποια άλλη εμπειρία. Αποτελεί όμως και σημαντική πρόκληση, η οποία κρύβει, πέρα από τεράστιες χαρές, και κάποιες δυσκολίες.

Τι απασχολεί τα νέα ζευγάρια που γίνονται γονείς

Ποια είναι εκείνα τα πράγματα που απασχολούν ένα ζευγάρι το οποίο θέλει να μεγαλώσει την οικογένειά του και πόσο δύσκολο είναι να ανταποκριθεί στην νέα καθημερινότητα που προκύπτει, μετά την απόκτηση παιδιού;

Αναμφίβολα, μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες του ζευγαριού αφορά τον οικονομικό τομέα. Ζούμε σε εποχές κατά τις οποίες η οικονομική κατάσταση πολλών νοικοκυριών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά - και πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω συγκυριών όπως η διετία της πανδημίας, αλλά και οι γεωπολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές αναταραχές που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα αυξανόμενα έξοδα που έχουν να αντιμετωπίσουν, ειδικότερα τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, καθώς δεν έχουν ακόμη συνηθίσει να υπολογίζουν όλα όσα θα χρειαστεί η οικογένεια που μόλις μεγάλωσε. Αυτό, με τη σειρά του, δυσκολεύει και την εκπλήρωση και των δικών τους αναγκών, οι οποίες φυσικά συνεχίζουν να υφίστανται και αφότου γίνουν γονείς, δημιουργώντας και ένα κλίμα δυσαρέσκειας μερικές φορές. Σε πολλές περιπτώσεις, επιπρόσθετα έξοδα μπορεί να είναι απαραίτητα, αν υπάρχει η ανάγκη εύρεσης νέας οικογενειακής στέγης.

Κρίσιμο είναι το κομμάτι του <strong>συνδυασμού της εργασίας τους με τις νέες υποχρεώσεις</strong> που έρχονται στην καθημερινότητά τους, κάτι που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι δύσκολο επίσης, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη βοήθεια.
ozgurcankaya via Getty Images
Κρίσιμο είναι το κομμάτι του συνδυασμού της εργασίας τους με τις νέες υποχρεώσεις που έρχονται στην καθημερινότητά τους, κάτι που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι δύσκολο επίσης, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη βοήθεια.

Κατά συνέπεια, κάτι ακόμη που απασχολεί τους νέους γονείς είναι το να μπορέσουν να έχουν την ηθική και ψυχολογική στήριξη που χρειάζονται σε αυτή τη νέα πραγματικότητα στη ζωή τους. Σίγουρα, η ευρύτερη οικογένεια, αλλά και κάποιοι κοντινοί φίλοι, μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια, όμως, σε πολλές περιπτώσεις, τα ζευγάρια διστάζουν να τη ζητήσουν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Επομένως, είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι φορείς εκείνοι όπου θα μπορέσουν να απευθυνθούν για συμβουλές, αλλά και βοήθεια στον κρίσιμο ψυχολογικό τομέα.

Justin Paget via Getty Images

Μία ακόμη πρόκληση είναι το να μπορέσει το ζευγάρι να διατηρήσει ισορροπία στη ζωή του και μετά την απόκτηση ενός παιδιού. Κρίσιμο είναι το κομμάτι του συνδυασμού της εργασίας τους με τις νέες υποχρεώσεις που έρχονται στην καθημερινότητά τους, κάτι που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι δύσκολο επίσης, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη βοήθεια. Ο χρόνος λιγοστεύει και οι υποχρεώσεις αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα η έλλειψη ύπνου ή ξεκούρασης ταλαιπωρεί τους νέους γονείς, επιβαρύνοντας περισσότερο την ψυχολογία τους. Μπορεί να μοιάζει δευτερεύον πρόβλημα σε σχέση με ζητήματα υγείας ή οικονομικά, αλλά είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς μπορεί με τη σειρά του να έχει σοβαρές συνέπειες για τους γονείς και τα παιδιά.

Τέλος, οι νέοι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν και το άγχος της φροντίδας του βρέφους, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, που οι ανάγκες του πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Η απόσταση από δομές υγείας, ειδικά σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί ακόμη και να επηρεάσει την απόφαση ενός νέου ζευγαριού να αποκτήσει παιδί.

Oι νέοι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν και το άγχος της φροντίδας του βρέφους, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, που οι ανάγκες του πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Dobrila Vignjevic via Getty Images
Oι νέοι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν και το άγχος της φροντίδας του βρέφους, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, που οι ανάγκες του πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Οι πρωτοβουλίες που αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή των νέων γονιών

Σε μια εποχή με σημαντικές προκλήσεις για ένα ζευγάρι που επιθυμεί να φέρει ένα παιδί στον κόσμο, πρωτοβουλίες όπως το ΜΠΡΟΣΤΑ για την Οικογένεια της Eurobank αναδεικνύουν τη σημασία του δημογραφικού ζητήματος για την Ελλάδα, στηρίζοντας οικογένειες που ζουν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, από τον ακριτικό Έβρο, τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως και το Καστελόριζο.

Σε συνεργασία με την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η Eurobank στηρίζει νέους γονείς να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των βρεφών έως την ηλικία του ενός έτους. Η δράση αφορά όσους γίνονται γονείς και διαμένουν μόνιμα στον Έβρο καθώς και σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, με πληθυσμό μικρότερο των 7.000 κατοίκων, και προβλέπει την αποστολή βρεφικών πακέτων μετά τη γέννηση του παιδιού, για να καλύψουν βασικές ανάγκες για ένα έτος (ένδυση, πάνες, σκεύη τροφών και αποστείρωσης, είδη υγιεινής του μωρού, καθαριστικά ρούχων, κρέμες κ.ά.).

Ακόμη, μέσω του Σωματείου Be-Live, καλύπτει το κόστος εξωσωματικής γονιμοποίησης (φαρμακευτική αγωγή, παρακολούθηση, νοσοκομειακά έξοδα, αιματολογικές εξετάσεις, υπερήχους εμβρύου) και την εκστρατεία ενημέρωσης σε υπογόνιμα ζευγάρια που ζουν στον Έβρο, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Καστελόριζο, 15 Ιουνίου 2020. Σχολική αίθουσα. Φωτογραφία αρχείου.
Eurokinissi
Καστελόριζο, 15 Ιουνίου 2020. Σχολική αίθουσα. Φωτογραφία αρχείου.

Επίσης, χορηγεί τη Γραμμή 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», για τη στήριξη γονέων/κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και εφήβων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα και διλήμματα για την οικογένεια, καθώς και τη διεξαγωγή ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων για μέλλοντες και νέους γονείς σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που καλύπτει η πρωτοβουλία.

Σε όλους τους ενδιαφερόμενους από τις περιοχές που εντάσσονται στο Πρόγραμμα (Έβρο, ΒΑ Αιγαίο και Δωδεκάνησα) που έχουν αποκτήσει παιδί μετά την 1η Απριλίου 2021, η Πρωτοβουλία ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια παρέχει:

- Δωρεάν πακέτο πρωτοβάθμιας υγείας για βρέφη, διετούς διάρκειας, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, δωρεάν αεροδιακομιδή για έκτακτα περιστατικά.

- Έκπτωση 10% για αγορές βρεφικών ειδών για ένα έτος, μέσω του προγράμματος επιβράβευσης €πιστροφή, για όλα τα καταστήματα βρεφικών ειδών, φυσικά ή ηλεκτρονικά.

- Το αποταμιευτικό πρόγραμμα «Μεγαλώνω», με προνομιακό επιτόκιο και με πρώτη καταβολή στο λογαριασμό του παιδιού, από την Τράπεζα, του ποσού των €50 για το πρώτο παιδί, €100 για το 2ο παιδί και €150 για το 3ο παιδί και άνω.

- Στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία με προνομιακούς όρους και, ειδικότερα, δωρεάν έξοδα και μειωμένο επιτόκιο σε σύγκριση με το ισχύον κάθε φορά.

Κάθε νέα οικογένεια πρέπει να αναζητήσει και να μπορέσει να επωφεληθεί από πρωτοβουλίες που ενισχύουν και υποστηρίζουν το νέο της ξεκίνημα, κάνοντας πραγματικότητα αυτό τους το όνειρο και θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.
Sutthiwat Srikhrueadam via Getty Images
Κάθε νέα οικογένεια πρέπει να αναζητήσει και να μπορέσει να επωφεληθεί από πρωτοβουλίες που ενισχύουν και υποστηρίζουν το νέο της ξεκίνημα, κάνοντας πραγματικότητα αυτό τους το όνειρο και θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Ένα παιδί αλλάζει τη ζωή ενός ζευγαριού και ανοίγει έναν νέο δρόμο στη ζωή του. Είναι ένα μεγάλο δώρο ζωής που αξίζει σε κάθε οικογένεια που το επιθυμεί και η απόκτησή του δεν πρέπει να αναβάλλεται λόγω των συγκυριών της εποχής και άλλων δυσκολιών. Κάθε νέα οικογένεια πρέπει να αναζητήσει και να μπορέσει να επωφεληθεί από πρωτοβουλίες που ενισχύουν και υποστηρίζουν το νέο της ξεκίνημα, κάνοντας πραγματικότητα αυτό το όνειρο και θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.