Εικόνες και βίντεο από τον σεισμό στη Σάμο, καταρρεύσεις κτιρίων και τσουνάμι

Μικρές ζημιές στη Χίο, δεν έχει καταγραφεί κάτι αντίστοιχο στη Λέσβο. Στο νησί ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Στους δρόμους βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής οι κάτοικοι της Σάμου μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο κοντά στο νησί, που άφησε πίσω του δύο νεκρά παιδιά.

Τέσσερις τραυματίες έχουν μέχρι στιγμής μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Σάμου σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Και οι τέσσερις τραυματίες δεν κινδυνεύουν.

Επίσης μεταφορές τραυματιών γίνονται από το Καρλόβασι στο ανατολικό τμήμα του νησιού, χωρίς σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες να κινδυνεύει η ζωή τους. «Πρόκειται κυρίως για ορθοπαιδικά τραύματα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Twitter

Σε δηλώσεις του (στην ΕΡΤ) ο διοικητής του νοσοκομείου Σάμου Νίκος Στεφανής νωρίτερα είχε τονίσει: «Υπάρχουν τραυματίες, αλλά όχι σοβαρά, κυρίως με ορθοπεδικά προβλήματα. Έχουν ανακληθεί τα ρεπό και οι άδειες για όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, που βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα. Έχουν πέσει σπίτια, αλλά μεχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για εγκλωβισμένους».

Το επίκεντρο της δόνησης τοποθετείται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Κοκκαρίου της Σάμου, 19 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της πόλης της Σάμου.

Η δόνηση έχει προκαλέσει ζημιές αγνώστου ακόμα μεγέθους σε κτίρια, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί.

Οι ζημιές καταγράφονται κυρίως στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές. Στη Λέσβο δεν έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει αναφορές για ζημιές.

Ταρακουνήθηκαν όλα τα Δωδεκάνησα

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, ωστόσο προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Στο νησί σημειώθηκαν τσουνάμι μικρής ισχύος, ενώ οι κάτοικοι τράβηξαν με τα κινητά τους την θάλασσα που είχε βγει στη στεριά.

Αισθητός και στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

Μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί στην εκκλησία Παναγία της Θεοτόκου, στο Καρλόβασι Σάμου.
Μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί στην εκκλησία Παναγία της Θεοτόκου, στο Καρλόβασι Σάμου.
@DIONISISCHAL/TWITTER

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι

Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.

Eurokinissi

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία.

Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Στη Σάμο ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών. Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει στους κατοίκους των νησιών γύρω από τη Σάμο όσα αναφέρει και στα μηνύματα μέσω 112 που έστειλε, και συγκεκριμένα να αποφεύγουν επικίνδυνα κτίρια, να καταφεύγουν σε ανοιχτό ασφαλή χώρο, να μην τηλεφωνούν άσκοπα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω 112 εστάλησαν δύο μηνύματα με τη μορφή συναγερμού, sms και φωνητικά.

Στο νησί θα μεταβούν τις επόμενες ώρες και ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στη Σάμο για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτιρίων μέσα στις επόμενες ώρες.

Eurokinissi

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας έχουν ήδη τεθεί τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία, αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και προσθέτει: Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

Κανένας τραυματισμός στα ΚΥΤ Σάμου και Χίου

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μεταβαίνει στη Χίο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλου κ. Μάνος Λογοθέτης μεταβαίνει στη Σάμο.

Επισημαίνεται ότι δεν έχει, μέχρι στιγμής, καταγραφεί κανένας τραυματισμός αιτούντων ασύλου και εργαζομένων, ούτε ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για δομές που έχουν αναπτυχθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές και διατρέχουν κίνδυνο από -επακόλουθα του σεισμού- φαινόμενα.

Ταυτόχρονα, αιτούντες άσυλο που διέμεναν σε καταλύματα πλησίον της θάλασσας, έχουν ήδη μεταφερθεί σε υψηλότερα επίπεδα εντός των δομών φιλοξενίας, όπου και διαβιούν.

Δημοφιλή