Μεγάλος σεισμός στη Σάμο, αισθητός από Αθήνα μέχρι Κωνσταντινούπολη, ζημιές σε Σάμο, νεκροί στη Σμύρνη

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το μέγεθός του ήταν 6,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί.
|
.
.
Huffpost GR

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση με μεγάλη διάρκεια, συγκλόνισε το μεσημέρι της Παρασκευής, Ελλάδα και Τουρκία, αφήνοντας πίσω της νεκρούς στη Σάμο και τη Σμύρνη.

Το μέγεθος του σεισμού ξεπέρασε τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σε συνδυασμό με το εστιακό βάθος των 11,8 χιλιομέτρων, προκάλεσε σημαντικές ζημιές τόσο στη Σάμο, όσο και στη Σμύρνη. Τον σεισμό ακολούθησε τσουνάμι μικρού μεγέθους και στις δύο περιοχές, αλλά και πολλοί μετασεισμοί, ένας εκ των οποίων κοντά στα 5 ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε στις 13:51 σήμερα και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το μέγεθός του ήταν 6,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Εργαστήρι Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, το μέγεθος έφτασε τα 6,9R.

Το επίκεντρο της δόνησης τοποθετείται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Κοκκαρίου της Σάμου, 17 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της πόλης της Σάμου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,8 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός ήταν ισχυρός, με μεγάλη διάρκεια κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός από την Αθήνα μέχρι και την Κωνσταντινούπολη.

Μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί στην εκκλησία Παναγία της Θεοτόκου, στο Καρλόβασι Σάμου.
Μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί στην εκκλησία Παναγία της Θεοτόκου, στο Καρλόβασι Σάμου.
@dionisischal/Twitter

Ζημιές στη Σάμο

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Μήτσιο, υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίων στο νησί. Μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί στην εκκλησία Παναγία της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, καθώς μεγάλο μέρος του ναού έχει υποχωρήσει. Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί.

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα νοτιόχωρα της Χίου, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, αλλά υπογράμμισε ότι «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Λόγω του σεισμού, αναβάλλεται για το Σάββατο το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, το οποίο ήταν να γίνει στις 15:00.

Μεγάλες ζημιές στην Τουρκία

Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές και στην Τουρκία. Στη Σμύρνη κατέρρευσαν τουλάχιστον 20 κτίρια, ενώ ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι εκεί.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα