ΔΙΕΘΝΕΣ
03/03/2018 15:12 EET | Updated 03/03/2018 15:13 EET

Oι τελευταίες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών λίγο πριν τις εκλογές στην Ιταλία

Αίσθημα ευθύνης από τον Ταγιάνι, κώδωνα κινδύνου κρούει ο Τζεντιλόνι, διάθεση για διάλογο από τον «πεντάστερο» Ντι Μπατίστα

JannHuizenga via Getty Images

Μέχρι αργά χθες βράδυ, οι ιταλοί πολιτικοί απηύθυναν εκκλήσεις στους ψηφοφόρους, ενόψει των αυριανών βουλευτικών εκλογών. Όλοι οι παρατηρητές συμφωνούν στην διαπίστωση ότι πρόκειται για κρίσιμη και άκρως σημαντική εκλογική αναμέτρηση.

«Σε σύγκριση με το να είσαι ο Ιταλός πρόεδρος ενός ευρωπαϊκού θεσμού, το να ορκισθείς Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να συμβάλει ουσιαστικότερα στο καλό της χώρας. Αν θέλουμε να μετράμε περισσότερο, είναι σημαντικό ο επόμενος πρωθυπουργός –όποιος και αν θα είναι– να εργασθεί ώστε η φωνή της χώρας να εισακουσθεί περισσότερο στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια», δήλωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς Αντόνιο Ταγιάνι.

Παράλληλα, εξήγησε ότι δέχθηκε την πρόταση που του έγινε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και λόγω του ότι «είναι γιός στρατιωτικού» και «ξέρει τι σημαίνει αγάπη για την πατρίδα του».

Ο δε Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η αυριανή «θα είναι η σημαντικότερη ψήφος των τελευταίων είκοσι πέντε χρόνων» και υπενθυμίζει ότι «δεν πρόκειται για μια αθλητική αναμέτρηση, την οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως».

Σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι «η Ιταλία θα αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να ακολουθεί την οδό της οικονομίας της αγοράς, της ανοικτής κοινωνίας και του βιώσιμου κοινωνικού κράτους, ή να παρεκκλίνει της πορείας της». Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ελπίζει, πάντως, ότι η κεντροαριστερή συμμαχία θα καταφέρει να πάρει περισσότερες ψήφους από τα Πέντε Αστέρια.

Ο δε βουλευτής και προβεβλημένο στέλεχος του κινήματος Πέντε Αστέρων, Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε:

«Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα. Ως κίνημα, είμαστε διατεθειμένοι να βρούμε από κοινού λύσεις με άλλα πολιτικά κόμματα και να ψηφίσουμε τα σχετικά μέτρα. Κάτι που δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε υπόγειες, ούτε συνολικές συμφωνίες. Φυσικά, έχουμε εξελιχθεί. Πριν πέντε χρόνια ήμασταν μια δύναμη της αντιπολίτευσης η οποία ήθελε να μπει στο κοινοβούλιο, να γίνει πιο ισχυρή και να αποτρέψει την έγκριση απαράδεκτων μέτρων. Μέσα στα πέντε αυτά χρόνια, όμως, το κίνημά μας εξελίχθηκε και μπορώ να πω ότι μετατράπηκε στη μόνη, μαζική πολιτική δύναμη της χώρας».

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)