ΠΟΛΙΤΙΚΗ
02/03/2019 18:43 EET

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Το εφιαλτικό σενάριο μείωσης του πληθυσμού - Το ασφαλιστικό επιστρέφει (προεκλογικά)

Έως το 2070 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί στα 7 εκατομμύρια.

Σε αυτή τη δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε πάνελ του Φόρουμ των Δελφών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Παρά τα στοιχεία που οδηγούν σε αυτή τη δραματική εξέλιξη του δημογραφικού, η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε καθησυχαστική στην αντοχή του ασφαλιστικού συστήματος, μετά την τελευταία μεταρρύθμιση. Παράλληλα επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση ότι θα προχωρήσει η ρύθμιση των 120 δόσεων για την εξόφληση οφειλών προς τα Ταμεία.

Όμως η κατάσταση στον τομέα της δημόσιας ασφάλισης, οι προκλήσεις που υπάρχουν αλλά κυρίως ο τελείως διαφορετικός σχεδιασμός αντιμετώπισης του προβλήματος από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Έφης Αχτσιόγλου και Νότη Μηταράκη.

Μπορεί το κλίμα μεταξύ τους πριν από την έναρξη της συζήτησης να ήταν εξαιρετικό και να συνομίλησαν αρκετή ώρα σαν φίλοι, όταν έφτασε όμως η στιγμή των τοποθετήσεων για τις επιλογές της πολιτικής που προτείνουν, φάνηκε η χαώδης ιδεολογική διαφορά.

Η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι με την τελευταία μεταρρύθμιση αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά πολλά προβλήματα και μεγάλα ελλείμματα και πλέον η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι βελτιωμένη ενώ δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης της Πρόνοιας για το «χτίσιμο» κοινωνικού κράτους. Ταυτόχρονα τόνισε την αντίθεση της στον σχεδιασμό που έχει ανακοινώσει η ΝΔ για το μέλλον του ασφαλιστικού –κυρίως στην συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα- εκτιμώντας ότι οι επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οδηγήσουν σε νέα ελλείμματα ή νέες περικοπές συντάξεων.

Ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θέλει να εφαρμόσει το κόμμα του μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, αναφέρθηκε αναλυτικά στους 3 πυλώνες του ασφαλιστικού και έκανε λόγο για μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες. Επίσης, για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση, ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι ήταν απαραίτητη αυτή η αύξηση αλλά με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε από άλλους ομιλητές το ζήτημα της ρύθμισης των 120 δόσεων για την εξόφληση οφειλών- θέμα που φαίνεται να έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των δανειστών – με την Έφη Αχτσιόγλου να διαβεβαιώνει ότι θα εφαρμοστεί χωρίς καθυστερήσεις, με τη νομοθέτηση να έρχεται μέσα στον Μάρτιο.

Η πρώην υπουργός Εργασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, πανεπιστημιακοί και παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς που τοποθετήθηκαν, τόνισαν την σπουδαιότητα του ασφαλιστικού για το μέλλον της χώρας. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που ισχύει και σε άλλα κράτη. Όλοι συνέδεσαν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με την πορεία της οικονομίας, αναφέρθηκαν στη μείωση των εισφορών ενώ οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης.