Οικονόμου για «τουρκολιβυκό μνημόνιο»: Η Τουρκία θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών

«Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
Ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
Eurokinissi

Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα φαίνεται να αγνοεί τον διεθνή περίγυρο.

«Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι το οποίο είναι παράνομο κι αυτό το έχουν παραδεχτεί, το έχουν συνομολογήσει, όλοι οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες, αλλά και οι Διεθνείς Οργανισμοί. Ακόμη και μέσα στη Λιβύη ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής τάξης της χώρας δεν το αποδέχεται, το δηλώνει ευθαρσώς και αποφασίζει με θεσμικές δυνατότητες που έχει ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει ελληνική αντίδραση.

«Η χώρα μας θα αντιδράσει, όπως το Διεθνές Δίκαιο της εξασφαλίζει. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα μας, ούτε οι σύμμαχοί μας. Η χώρα μας θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αποτελεσματικά, αποφασιστικά, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και όπως έχει και τη δυνατότητα και την επάρκεια να το κάνει. Όπως έχει τη δυνατότητα και την επάρκεια να το κάνει σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2020 όσον αφορά την αποτρεπτική μας δύναμη τώρα, αλλά νομίζω και με την διεθνή κοινή γνώμη, περισσότερο υποψιασμένη και περισσότερο ανήσυχη, αν συνυπολογίσει κανείς ότι όλα αυτά εξελίσσονται ταυτόχρονα με το μέτωπο της Ουκρανίας, με τον πόλεμο που κάνει ο Πούτιν εκεί», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου.

Όσο για την κλιμάκωση της επιθετικότητας από την τουρκική πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι απέναντι σε αυτή την τακτική απαιτείται νηφαλιότητα και ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά.

«Σε ό,τι αφορά στην Κυβέρνηση, πάντως, αποτελεσματικά, νηφάλια, ψύχραιμα, αλλά χωρίς να αφήνουμε παράθυρα, που να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να μας εγκλωβίσει σε επικίνδυνα διλήμματα της τελευταίας στιγμής, θα αντιδρούμε με τρόπο τέτοιον, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας δίκαια. Μπορούμε, γιατί έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, γιατί είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με μεγάλη πολιτική ισχύ και γιατί έχουμε καταφέρει να έχουμε ενισχύσει και την αποτρεπτική μας ισχύ σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε να απαντάμε σε όλες τις προκλήσεις», κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου.