Μητσοτάκης για Τουρκία: Οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις κόκκινες γραμμές μας

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην Κ.Ο. της ΝΔ για ελληνοτουρκικά, ενεργειακή κρίση και για το διακύβευμα των εκλογών.
Caitlin Ochs via Reuters

Με αναφορά στην επέτειο συμπλήρωσης 48 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, τονίζοντας ότι «η ΝΔ είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτάνε μπροστά και στοχεύουν ψηλά».

Ιδιαίτερη έμφαση όμως έδωσε στα εθνικά θέματα –σε διάφορα σημεία της τοποθέτησης του- στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα.

Με αφορμή την τακτική της Ρωσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην αμυνόμενη Ουκρανία και αντιστέκεται στην καταπάτηση των συνόρων, σημειώνοντας ότι μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο με την Ουκρανία και στη γειτονιά μας.

«Οι ανιστόρητες προκλήσεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Σε εθνικό επίπεδο μένουμε καθαρά στις θέσεις μας. Ατσάλινες ασπίδες μας οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι σύμμαχοι μας ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορα μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο».

Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Άγκυρα, καθώς όπως είπε είναι αισιόδοξος γιατί «το δηλητήριο των λόγων της Τουρκίας, δεν φτάνει τελικά στους λαούς. Ξέρουν ότι η ιστορία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες», σημείωσε ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν είναι εχθροί και κατέληξε την αναφορά του στη γειτονική χώρα τονίζοντας: «Η Ελλάδα περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης».

«Δίνω τη μάχη για μία συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο πρωθυπουργός για το ενεργειακό

Στο δεύτερο μεγάλο θέμα που εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτό της ενεργειακής κρίσης. Όπως είπε οι θέσεις της Ελλάδας για επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας και για αποσύνδεση της με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, βρίσκουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. «Δίνω τη μάχη για μία συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας την ΚΟ της ΝΔ ότι θα θέσει εκ νέου τις προτάσεις του, τόσο στην Πράγα όσο και στις Βρυξέλλες. «Όταν οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά, το λόγο πρέπει να έχει η Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, για ακόμα μία φορά τα τελευταία 24ωρα άφησε αιχμές για την πολιτική κάποιων μεγάλων χωρών της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι οι εθνικοί μικρουπολογισμοί δεν πρέπει να απειλήσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ξεκαθάρισε ότι το εθνικό σχέδιο στήριξης της κοινωνίας θα συνεχιστεί.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταστροφολογεί για τα πάντα

Αναφερόμενος στην πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως την αύξηση κατά 7% που έρχεται στις συντάξεις, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2023.

Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους κατά της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταστροφολογεί για τα πάντα και τάζει στους πάντες τα πάντα.

Με αφορμή τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι αν είχε να μοιράσει 50 δισ. θα έβγαινε πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτός ο χυδαίος, κυνικός παλαιοκομματισμός έχει καταδικαστεί από τους Έλληνες πολίτες και τόνισε ότι στόχος στις εκλογές είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Αν όχι εμείς τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες αυτού του τόπου;», ανέφερε ο πρωθυπουργός υπό τα θερμά χειροκροτήματα της ΚΟ της ΝΔ και έστειλε το μήνυμα:

«Το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και το τιμόνι να το κρατάει ένα δοκιμασμένο πλήρωμα. Εθνικό ισχυρό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και δυνατό τιμόνι σημαίνει ισχυρή ΝΔ στη διακυβέρνηση».

Παράλληλα σημείωσε ότι στόχος είναι μία μονοκομματική αλλά όχι μονολιθική κυβέρνηση και έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τους βουλευτές της ΝΔ για το έργο τους.