Οκτώ «κλειδιά» για να βελτιώσουμε τη σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους

Για ένα καλύτερο καλοκαίρι και όχι μόνο!
Westend61 via Getty Images

Αυτό το καλοκαίρι, ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο Δοκιμασιών εξαιτίας του Covid-19, των lockdowns και των «αλλαγών» που βιώσαμε στη καθημερινότητα μας, θα πρέπει να στραφούμε σε Κλειδιά απαραίτητα για να χτίσουμε την Αυτοπεποίθηση μας, τη Πίστη στον εαυτό μας και να υιοθετήσουμε Αισιοδοξία & Θετική Σκέψη για να έχουμε μια Ισορροπημένη και Δημιουργική ζωή.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Αυτοπεποίθηση δεν «εμφανίζεται» στη ζωή μας από μόνη της, αλλά χτίζεται σταδιακά με τα 4 Α:

 1. Αυτογνωσία : να γνωρίζουμε τον εαυτό μου, τις ανάγκες & τα θέλω μας,

 2. Αυτοφροντίδα: να φροντίζουμε τον εαυτό μας & να επιλέγουμε ψυχοσωματικούς τρόπους φροντίδας που μας ταιριάζουν,

 3. Αυτοσεβασμό: να σεβόμαστε τις ανάγκες & τα όρια μας,

 4. Αυτοπεποίθηση: να έχουμε Πίστη στον εαυτό μας και στις Ικανότητες μας

Αρκετές φορές, ιδιαίτερα σε περιόδους Δοκιμασιών, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με ένταση, θυμό, κρίσεις πανικού, νεύρα, «αρπάζονται» με το παραμικρό και γίνονται ευέξαπτοι ή/και «απόμακροι». Σαφώς κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, προσλαμβάνει και ερμηνεύει τα γεγονότα διαφορετικά και θα ήταν λάθος να βγάζαμε το ίδιο συμπέρασμα για όλους. Βέβαια υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι κοινά στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και τη δική μας και των άλλων.

Οπότε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους πρέπει να έχουμε διάθεση να κατανοήσουμε τα στοιχεία της Ανθρώπινης Ψυχοσύνθεσης, της δικής μας και των άλλων!

Να καταλάβουμε ότι όλα ξεκινούν με αφετηρία την Αποδοχή, Αγάπη και Πίστη και τη «δουλειά» που πρέπει να κάνουμε μόνοι μας, ή/και με τόνωση, καθοδήγηση και Συμβουλευτική με εξιδεικευμένο και υπεύθυνο Ψυχολόγο/ Σύμβουλο.

Σε αυτή τη διαδικασία το πιο σημαντικό στοιχείο είναι αρχικά η Αγάπη και ο Σεβασμός στον αρχικά εαυτό μας και μετά βέβαια στους άλλους! Μην ξεχνάμε ότι είμαστε ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ: το πως αισθανόμαστε και φερόμαστε στον Εαυτό μας αντικαθρεπτίζεται στα Συναισθήματα και στη Συμπεριφορά μας στους άλλους.

Το πιο σημαντικό κλειδί είναι να Αγαπάμε και Σεβόμαστε τον εαυτό μας! Τι σημαίνει αυτό;

 1. Να πιστεύουμε στον εαυτό μας, στην Αξία & Μοναδικότητά μας: Είμαστε υπέροχα, μοναδικά & ξεχωριστά πλάσματα ακριβώς όπως είμαστε !

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βελτιώσουμε ορισμένους τομείς της συμπεριφοράς μας. Μερικές φορές χρειάζεται να βελτιωθούν ορισμένα στοιχεία της συμπεριφοράς και προσωπικότητας μας και αν το πιστέψουμε, μπορούμε να το κάνουμε! Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εκτιμάμε και αγαπάμε λιγότερο τον εαυτό μας. Η Αγάπη και η Εκτίμηση πρέπει να είναι δεδομένες γιατί είναι εφαλτήρια για μια πιο ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή!

 1. Να πιστεύουμε ότι είμαστε “αρκετά καλοί/ές” ακριβώς όπως είμαστε: «We are good enough exactly as we are!”όπως αναφέρει η καθηγήτρια Dr Brene Brown, Συγγραφέα των best seller βιβλίων: “Dare to Lead”, “Rising Strong”, “Daring Greatly”, “The Gifts of imperfection” & Inspirational Speaker με ομιλίες στο TED x με πάνω από 54 εκατομμύρια views!!!

 1. Να σεβόμαστε τους Στόχους και Προτεραιότητες μας που εμείς επιθυμούμε & έχουμε ανάγκη, χωρίς να έχουμε «άχρηστες Τύψεις»

 1. Nα αγαπάμε τον εαυτό μας σημαίνει να απευθυνόμαστε σε & για αυτόν µε Τρυφερότητα, Ειλικρίνεια και Αναγνώριση, ακόμα και όταν δεν είναι πάντα «τέλειος/α». Να μην τον/την κρίνουμε αυστηρά, να τον συγχωρούμε και να είμαστε υπομονετικοί μαζί του. Να καλλιεργούμε τον Εσωτερικό Διάλογο και την Αυτό-αποδοχή. Να προσφέρουμε στον εαυτό μας ότι έχει ανάγκη & ό,τι χρειάζεται κάθε στιγμή!

 2. Να έχουμε διάθεση για «δουλειά» με τον εαυτό μας σε Ψυχοσωματικό Επίπεδο για Αυτό ανακάλυψη, Αυτό αποδοχή και Αυτό βελτίωση και κτίσιμο της Αυτοπεποίθησης!

 1. Το να αγαπάμε τον εαυτό μας σημαίνει να τον σεβόμαστε & να τον βάζουμε σε Προτεραιότητα και να ξεκαθαρίζουμε ότι είναι πολύτιμος και σημαντικός! Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε με υγιή τρόπο στους άλλους πρέπει να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας & να μη παραμελούμε τις ανάγκες του. Αυτό μπορεί να γίνει όταν αφιερώνουμε Ποιοτικό Χρόνο στο εαυτό μας, κάνοντας κάτι που μας αρέσει, μας χαλαρώνει, μας διασκεδάζει και μας γεμίζει τις ψυχικές και σωματικές «μπαταρίες» μας. Επίσης όταν φροντίζουμε τη Σωματική και Ψυχική μας Υγεία, με σωστή διατροφή, άσκηση και ξεκούραση!

 2. Το να αγαπάμε τον εαυτό σου σημαίνει να συναναστρεφόμαστε με θετικούς ανθρώπους και να αποφεύγουμε τους τοξικούς και όποιον και ότι δεν είναι ωφέλιµο για εμάς. Είναι θεμιτό να σεβόμαστε & αγαπάμε τους άλλους με το να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε τη μοναδικότητα τους και να υιθετούμε το «Εγώ μήνυμα»και την «Ενεργητική Ακρόαση»: ακούγοντας τον άλλον ουσιαστικά!

 1. Τελικά, το να αγαπάμε τον Εαυτό μας σηµαίνει να πιστεύουμε σε εμάς και να προχωράμε µπροστά ό,τι κι αν γίνει. Έχουμε δηµιουργηθεί σύμφωνα με το Θεϊκό σχέδιο με Αγάπη. Υπάρχει Θεϊκή Πρόνοια. Ας πιστέψουμε σε αυτό ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες και περνάμε δοκιμασίες! Όταν το κάνουμε αυτό, μπορούμε να ενισχύσουμε τον εαυτό μας και να μεταδώσουμε θετική ενέργεια, ισορροπία & αγάπη σε ό,τι δημιουργούμε και μας περιβάλλει.