Πέντε συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το άγχος στη δουλειά

Και θα δείτε αλλαγές.
Cameravit via Getty Images

Αν έχετε βιώσει άγχος ή ακόμα και κρίσεις πανικού, την ώρα που βρίσκεστε στο χώρο εργασίας, είναι πολύ πιθανό εκείνη τη στιγμή να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε αυτό που σας συμβαίνει και να νιώθετε «παγιδευμένοι».

Ωστόσο, μια κρίση πανικού ή ένα μεγάλο κύμα άγχους την ώρα που εργάζεστε είναι καταστάσεις που μπορείτε να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε ώστε να μην «χαλάσουν» την ημέρα σας. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι κακό να είστε αγχωμένοι, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και όχι επικριτικοί που αγχώνεστε.

«Ο πανικός είναι ένα άβολο συναίσθημα με επιπτώσεις στο σώμα. Το μυαλό αντιλαμβάνεται την απειλή ή εμπλέκεται σε ένα μοτίβο σκέψεων, το οποίο δημιουργεί μια ιστορία η οποία καταλήγει σε ένα μέρος όπου νομίζουμε ότι έχει έρθει καταστροφή - αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε καλοί στη δουλειά και τότε σκεφτόμαστε τα χειρότερα», λέει η ψυχαναλύτρια Τζοαν Μάκι στο Bustle.

Το ένστικτο, παρόλο που μας προστατεύει τις περισσότερες φορές, δεν βοηθάει καθόλου την αντιμετώπιση μιας κρίσης άγχους, εξηγεί η Μάκι. Αντί αυτού, ο τρόπος που μαθαίνουμε να μειώνουμε το φόβο εκείνη τη στιγμή, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «σανίδα σωτηρίας» για το μέλλον.

Πέντε απλές συμβουλές για να αντιμετωπιστεί το άγχος:

Δώστε ένα όνομα σε σχήματα, χρώματα και ήχους

Η εστίαση σε ο,τιδήποτε άλλο παρά τις «μαύρες» σκέψεις που κάνετε τη στιγμή της κρίσης άγχους, βοηθάει πολύ. Οπότε θα πρέπει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας άμεσες εναλλακτικές που θα σας αποσπάσουν την προσοχή.

«Αν δεν μπορείτε να πάρετε μέρος σε κάποια συζήτηση εκείνη την ώρα, δώστε με το μυαλό σας κάποιο όνομα σε σχήματα, χρώματα και ήχους του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεστε. Ετσι, κάνετε ένα ”διάλειμμα” από όσα περνούν από το μυαλό σας», εξηγεί η δρ. Καρίν Λόσον, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Nova Southeastern.

Βγείτε έξω

Η αλλαγή περιβάλλοντος, θα σας κάνει να ξεχάσετε - έστω για λίγο - τα όσα σκέφτεστε. Οπότε βγείτε έξω, πηγαίνετε μια βόλτα στη γειτονιά, ή καθίστε σε ένα πεζούλι ή παγκάκι για να πάρετε μια βαθιά ανάσα. «Αν είναι εφικτό, βγείτε έξω. Η κίνηση και το περπάτημα προς την έξοδο θα βοηθήσει να απαλλαχτείτε από την αγχώδη ενέργεια στην οποία βρίσκεστε. Το νέο σκηνικό και το περπάτημα θα σας κάνει να αναπνεύσετε πιο αποτελεσματικά».

Πάρτε βαθιές αναπνοές

Αυτή η μέθοδος απαιτεί λίγη εξάσκηση, αλλά θα σας βοηθήσει πάρα πολύ τη στιγμή που αισθάνεστε άγχος. Οταν αρχίσετε να αισθάνεστε άγχος, σιγουρευτείτε ότι αναπνέετε βαθιά και σωστά, είπε η Λόσον. «Γνωρίζω ότι η συμβουλή ”πάρτε μια βαθιά ανάσα” είναι κλισέ, όμως βοηθάει το νευρικό σύστημα να δεχτεί περισσότερο οξυγόνο όταν αγχωθείτε». Ιδανικά, λίγο πριν ξαπλώσετε το βράδυ στο κρεβάτι και ετοιμάζεστε να κοιμηθείτε, ξαπλώστε ανάσκελα και τοποθετείστε το ένα χέρι στο στήθος σας και το άλλο στο στομάχι. Παρατηρήστε αν με τις αναπνοές, το στομάχι κάνει κίνηση με τις αναπνοές. «Οταν είμαστε αγχωμένοι, αναπνέουμε περισσότερο από το στήθος μας και οι αναπνοές δεν είναι βαθιές».

Ακούστε μουσική

Η μουσική είναι ο καλύτερός σας φίλος όταν πρόκειται για απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων. Δημιουργήστε μια συλλογή από τραγούδια που σας κάνουν να αισθάνεστε χαρούμενοι ή ήρεμοι ώστε να «παλέψετε» αυτές τις ξαφνικές και δύσκολες στιγμές. «Να έχετε έτοιμη μια λίστα με τραγούδια που σας αρέσουν. Δεν χρειάζεται να είναι ήχοι της φύσης ή κλασσική μουσική. Χρησιμοποιείστε μουσική που λειτουργεί εκείνη τη στιγμή», δήλωσε η ψυχολόγος Έϊμι Νταράμους. Μάλιστα, κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να ακούν μόνο ένα συγκεκριμένο μουσικό όργανο, καθώς εκείνο απομακρύνει το άγχος πιο αποτελεσματικά.

Γράψτε μια λίστα από φράσεις που σας εμπνέουν και διαβάζετέ την συνέχεια

Είναι απαραίτητο να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα. Γι’αυτό δημιουργήστε μια λίστα από εκείνα που αγαπάτε να ασχολείστε, θετικά αποφθέγματα και φράσεις που σας εμπνέουν και δηλώσεις κάποιου τρίτου που συμβαδίζουν με τα πιστεύω σας. «Κρατήστε αυτή τη λίστα κοντά σας, στο κινητό ή σε μια κάρτα στο γραφείο ή το κομοδίνο σας. Οταν νιώθετε αγχωμένοι, διαβάστε τη λίστα και προσπαθήστε να δείτε τη γενική εικόνα».

Πηγή: Bustle

Πήγαινε στην αρχική σελίδα