Όλη η Ελλάδα στο πλευρό σου, Σαραρέ!

Στις 15 τρέχοντος θα ληφθεί οριστικά η απόφαση για την τύχη ή μάλλον τη ζωή της Ιρανής μητέρας και της εξάχρονης κόρης της από τον Άρειο Πάγο.
AlamarPhotography via Getty Images

Ενημερώθηκα κι ευαισθητοποιήθηκα για την περίπτωση της Σαραρέ Κχαντεμί (Sharareh Khademi) από τον Απόστολο Δοξιάδη και τον ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό.

Ο κύριος Δοξιάδης δίνει αγώνα για την 37χρονη Ιρανή Σαραρέ και την εξάχρονη κόρη της, οι οποίες κατάφεραν να διαφύγουν από τον αφέντη– σύζυγο και πατέρα που τις κακοποιούσε συστηματικά.

Η γυναίκα με το κοριτσάκι της, πέρασε παράνομα από τον Έβρο, μέσω Τουρκίας, στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι, συνελήφθη όμως στην Ορεστιάδα, επειδή εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Interpol εναντίον της, αφού ο σύζυγός της την κατηγορεί για απαγωγή ανηλίκου. Επιπλέον, εσκεμμένα κι εκβιαστικά ισχυρίζεται ότι η Σαραρέ συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, κάτι που στο Ιράν μπορεί να επισύρει την θανατική ποινή.

Πρωτοδίκως, το Εφετείο Θράκης είχε αποφασίσει την έκδοση της στο Ιράν, ενώ στις 15 τρέχοντος θα ληφθεί οριστικά η απόφαση για την τύχη ή μάλλον τη ζωή της Ιρανής μητέρας και της κόρης της από τον Άρειο Πάγο.

Να σημειωθεί εδώ ότι στο Ιράν, όπου κυβερνούν οι αγιατολάχ, ισχύει ο ιεροϊσλαμικός νόμος της Σαρία, σύμφωνα με τον οποίο καμία γυναίκα δεν βρίσκει ποτέ το δίκιο της. Για την ακρίβεια, καταδικάζεται πριν ακόμα δικαστεί, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Ναι, καλά καταλάβατε! Είναι αυτός ο «νόμος» που καταδικάζει τις μοιχαλίδες σε λιθοβολισμό χωρίς δεύτερη κουβέντα, που επιβάλλει μαστιγώσεις και άλλα ωραία πολιτισμένα πράγματα.

Επίσης, τα κοριτσάκια, μόλις γίνουν εννέα ετών, μπορούν να δοθούν από τον πατέρα τους για γάμο σε όποιον άντρα κρίνει εκείνος κατάλληλο. Γίνεται, δηλαδή, μία εμπορική συμφωνία του τύπου «Πόσα βόδια δίνεις για να πάρεις την κόρη μου;». Γιατί το σκάρτο εμπόρευμα το ξεπουλάμε όσο-όσο για να το ξεφορτωθούμε. Το κορίτσι τι να το κάνεις; Τουλάχιστον τα βόδια είναι χρήσιμα! Ακριβώς έτσι θα γίνει και με τη μικρή Ντιάνα, όπως προειδοποιεί η μητέρα της.

Κοντολογίς, αν η Σαρερέ, το χέρι της οποίας είχε σπάσει ο, κατ’ ευφημισμόν, σύζυγος, αλλά – ΟΚ! – της είχε καταβάλει μια μικρή αποζημίωση για να μην έχει παράπονο, εκδοθεί στο Ιράν, η τύχη της είναι προδιαγεγραμμένη. Η ίδια, θα φυλακιστεί και πιθανότατα θα εκτελεστεί, η δε κόρη της, την οποία ο πα-ΤΕΡΑΣ είχε χτυπήσει και τραυματίσει στο κεφάλι, θα περιέλθει στην κηδεμονία του και το έλεός του και όταν γίνει εννέα ετών θα ξεπουληθεί σε κάποιον για το υπόλοιπο της μίζερης ζωής της.

Η άμοιρη μητέρα με την κορούλα της κρατούνται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Οι συγκρατούμενες είναι με το μέρος τους και κάνουν έκκληση να μην εκδοθεί. Εντελώς εγκυκλοπαιδικά, στο πλευρό της είναι και η Πόλα Ρούπα.

″...Την είχε κατηγορήσει (ο άνδρας της) ότι είχε σχέση με συνάδελφό της στο νοσοκομείο που εργαζόταν ως νοσοκόμα και αυτό την έφερε να δικαστεί και να καταδικαστεί σε 60 χτυπήματα-βουρδουλιές. Σε δεύτερο βαθμό απαλλάχτηκε της ‘‘ειδεχθούς’’ αυτής κατηγορίας, όμως ο άνδρας της την χώρισε και απαιτούσε από αυτή να δεχθεί να μην έχει καμία αξίωση πάνω στο παιδί της ούτε καν να το βλέπει. Σε περίπτωση που δεν το δεχόταν την απείλησε ότι θα καταγγείλει στο ιρανικό καθεστώς αυτή και τα αδέλφια της για αντικαθεστωτική δράση, κατηγορία που έχει σίγουρη την θανατική τους καταδίκη αν εκδοθούν στον Ιράν...” (Απόσπασμα από το κείμενο συμπαράστασης των κρατουμένων).

Ακούστε την ίδια τη Σαραρέ να μιλά.

Ας μην κοροϊδευόμαστε! Η έκδοση ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Θα γίνει η Ελλάδα δήμιος δύο αθώων πλασμάτων; Κύριοι Αρεοπαγίτες; Με όλο τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη στην κρίση σας, πιστεύουμε ότι θα σταθμίσετε το ειδικό βάρος της συγκεκριμένης υπόθεσης με τα ανύπαρκτα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα στο Ιράν, καθώς και το μεσαιωνικό νοσηρότατο δικαιικό του σύστημα και, εφαρμόζοντας το πνεύμα και όχι το γράμμα του νόμου, θα εκδώσετε την σωστή απόφαση. Μια απόφαση που θα μας κάνει περήφανους για τη χώρα μας, όπως και στην περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Έκκληση και παράκληση: όσοι διαβάσατε αυτό το κείμενο, γνωστοποιήστε, κοινοποιήστε, διαδώστε όπως νομίζετε, πάρτε θέση! Δεν έχει σημασία αν είστε άντρας ή γυναίκα, αρκεί να είστε άνθρωπος!

Υπογράψτε, παρακαλώ, το παρακάτω ψήφισμα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου: Avaaz.org

Της Χριστιάννας Λούπα

Δημοφιλή