ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2021 16:20 EET

Ολλανδία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Ρούτε για το σκάνδαλο με το επίδομα παιδιών

To σκάνδαλο που έφερε πολλές ολλανδικές οικογένειες στο χείλος της χρεοκοπίας.

REMKO DE WAAL via Getty Images

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, ένας από τους ηγέτες με την μεγαλύτερη θητεία στην Ευρώπη, και το υπουργικό του συμβούλιο παραιτήθηκε την Παρασκευή στον απόηχο του σκανδάλου για κακοδιαχείριση στις επιδοτήσεις για παιδική φροντίδα που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες σε οικονομική καταστροφή.

Οι υπουργοί αποφάσισαν να παραιτηθούν δύο μόλις μήνες πριν από τις προγραμματισμένες για τις 17 Μαρίου εκλογές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DutchNews.nl, οι υπουργοί θα παραμείνουν ως υπηρεσιακοί μέχρι τις εκλογές.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενέργησε μια κοινοβουλευτική επιτροπή, η φορολογική διοίκηση διέκοψε τα επιδόματα που λάμβαναν χιλιάδες οικογένειες, κατηγορώντας τες λανθασμένα για απάτη, τουλάχιστον από το 2013 μέχρι το 2019. Στη συνέχεια, ανάγκασε τους γονείς να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά που σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

REMKO DE WAAL via Getty Images

Η έκθεση που φέρει τον τίτλο Αδικία Άνευ Προηγουμένου, δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα μετά από έρευνα για το σκάνδαλο που σχετιζόταν με τα επιδόματα τέκνων, στο πλαίσιο της οποία ανακρίθηκαν δημόσια αξιωματούχοι, σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας, ακόμα και ο Ρούτε. 

Απέδειξε ότι «παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές της νομοθεσίας» από την ολλανδική φορολογική αρχή, με τις έρευνες για απάτη εις βάρος οικογενειών να έχουν προκληθεί από «κάτι τόσο απλό όσο ένα διοικητικό λάθος, χωρίς κακή πρόθεση».

Ορισμένοι έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας ή αναγκάστηκαν να μετακομίσουν εξαιτίας άδικων απαιτήσεων για καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ, τη στιγμή που η υποτιθέμενη απάτη στοιχειοθετούνταν από λεπτομέρειες, όπως η λανθασμένη συμπλήρωση μιας αίτησης ή η απουσία μιας υπογραφής. Αρκετά ζευγάρια χώρισαν εξαιτίας των πιέσεων.

Υπουργοί, βουλευτές, δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστές φέρουν μερίδιο ευθύνης για την υπόθεση, καταλήγει η έκθεση, που προτείνει «όλοι στον κρατικό μηχανισμό να αναρωτηθούν πώς θα αποτραπεί η επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος».

Είκοσι από τις οικογένειες που εμπλέκονται στην υπόθεση άσκησαν ποινική δίωξη εις βάρος υπουργών από τρία εκ των κομμάτων της συγκυβέρνησης του Ρούτε αυτή την εβδομάδα, κατηγορώντας τους για τον ρόλο τους στο σκάνδαλο αλλά και για εγκληματική αμέλεια μέσω της αποτυχίας χρηστής διακυβέρνησης, της διάκρισης και της παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ο κ. Ρούτε είπε τον περασμένο μήνα ότι η φορολογική εκστρατεία που περιγράφεται στην έκθεση του Δεκεμβρίου ήταν «ντροπιαστική» και ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε 10.000 οικογένειες θα δοθεί αποζημίωση που αγγίζει και τις 30.000 ευρώ.. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Ρούτ επέμενε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παραιτηθεί επειδή θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανταπόκριση του έθνους στην πανδημία.

Την Πέμπτη, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λούντβιχ Άσχερ, πρώην υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, παραιτήθηκε ως ηγέτης του Ολλανδικού Εργατικού Κόμματος για το ρόλο του. Η παραίτησή του αύξησε την πίεση στον Ρούτε να επανεξετάσει τη θέση του.

 

(Με πληροφορίες από New York Times, BBC)