Ομπάμα, Μπους και Κλίντον στο «Υστατο χαίρε» του Τζον Μακέιν

|
Mark Wilson via Getty Images

Το «ύστατο χαίρε» στον «Αμερικανό ήρωα», τον έξι φορές γερουσιαστή Τζον Μακέιν, είπαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από μία εβδομάδα αποχαιρετιστήριων τελετών, χωρίς ωστόσο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως άλλωστε, επιθυμούσε ο Μακέιν.

Δύο πρώην πρόεδροι, ο Τζορτζ Μπους και ο Μπαράκ Ομάμα -οι δύο πολιτικοί που έκλεισαν τον δρόμο του Μακέιν προς τον Λευκό Οίκο, το 2000 και το 2008, αντίστοιχα- εκφώνησαν επικηδείους αποχαιρετώντας τον βετεράνο πολιτικό. Το «παρών» έδωσαν επίσης, ο Μπιλ Κλίντον με τη σύζυγο του Χίλαρι.

Drew Angerer via Getty Images
Mark Wilson via Getty Images

«Ο πρόεδρος Μπους και εγώ ήμασταν από τους τυχερούς που ανταγωνιστήκαμε τον Τζον στον υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής. Μας έκανε καλύτερους προέδρους. Όπως έκανε καλύτερη και τη Γερουσία. Όπως έκανε και τη χώρα καλύτερη. Συνεπώς, όταν κάποιος σαν τον Τζον, ενώ ακόμα ήταν στη ζωή, σου ζητά να μιλήσεις για εκείνον όταν φύγει, είναι μια εξέχουσα και μοναδική τιμή», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Mark Wilson via Getty Images

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε τον Μακέιν «εξαιρετικό άνθρωπο, μαχητή, πολιτικό, πατριώτη» ο οποίος, όπως είπε, επέδειξε μεγάλο θάρρος όταν ήταν αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ και εξελίχθηκε σε άριστο γερουσιαστή ο οποίος κατανοούσε ότι οι αρχές είναι πιο σημαντικές από την πολιτική. Παρά τις πολλές διαφορές τους «δεν αμφιβάλαμε ποτέ ότι ήμασταν στην ίδια ομάδα», πρόσθεσε.

The Washington Post via Getty Images
POOL New / Reuters
Mark Wilson via Getty Images

Ο Μπους χαιρέτισε επίσης το θάρρος, την εντιμότητα και το αίσθημα τιμής του φίλου του, προσθέτοντας ότι δεν δίσταζε να συγκρουστεί με όσους κατείχαν την εξουσία αν αισθανόταν ότι η συμπεριφορά τους δεν ανταποκρινόταν στα αμερικανικά ιδεώδη, δηλώνοντας: «Είμαστε καλύτεροι απ′ αυτό. Η Αμερική είναι καλύτερη απ′ αυτό».

The Washington Post via Getty Images

Οι ομιλίες και των δύο πρώην προέδρων περιλάμβαναν επικριτικά σχόλια για τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Η δημόσια ζωή μας ίσως να φαίνεται μικροπρεπής, εμπαθής και ευτελής, φορέας προσβολών και έπαρσης. Είναι μια πολιτική που διατείνεται ότι είναι θαρραλέα, όμως βασίζεται στον φόβο» είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

Λίγο νωρίτερα, η κόρη του Μακέιν, Μέγκαν, σε έναν συγκλονιστικό επικήδειο, είπε με λυγμούς ότι «η Αμερική του Τζον Μακέιν είναι γενναιόδωρη και φιλόξενη και τολμηρή, είναι επινοητική, με αυτοπεποίθηση και ασφαλής, αναλαμβάνει τις ευθύνες της, μιλά χαμηλόφωνα επειδή είναι ισχυρή. Η Αμερική δεν περιαυτολογεί, επειδή δεν το χρειάζεται». Και πρόσθεσε, καταχειροκροτούμενη από τους παρευρισκόμενους: «Η Αμερική του Τζον Μακέιν δεν έχει καμία ανάγκη να ξαναγίνει μεγάλη, επειδή η Αμερική ήταν ανέκαθεν μεγάλη».

Mark Wilson via Getty Images

Επικήδειους εκφώνησαν επίσης ο πρώην γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ.

Ο βετεράνος πολιτικός και πρώην αιχμάλωτος πολέμου έχασε την μάχη με τον καρκίνο στις 25 Αυγούστου, σε ηλικία 81 ετών, ενώ λίγες ημέρες προτού φύγει από τη ζωή, αρνήθηκε να συνεχίσει τη θεραπεία του.