Οταν η «Νυχτερινή Περίπολος» του Ρέμπραντ κόπηκε για να περάσει από τις πόρτες δημαρχείου

Το μνημειώδες έργο αποκαταστάθηκε μετά από 300 χρόνια χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.
REMKO DE WAAL via Getty Images

Ο μνημειώδης πίνακας του Ρέμπραντ «The Night Watch» (Νυχτερινή Περίπολος) που βρίσκεται στο Ρέικσμουζεουμ του Άμστερνταμ, ήταν ατελής επί 300 χρόνια. Χάρη ωστόσο, στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), είναι και πάλι ολοκληρωμένος.

Το έργο του 1642 «Ο λόχος της πολιτοφυλακής υπό τη διοίκηση του λοχαγού Φρανς Μπάνινκ Κοκ», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, διαστάσεων 363 εκατοστά Χ 437 εκατ., κόπηκε από τα πλαϊνά μέρη το 1715 προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά του μέσα από τις πόρτες του δημαρχείου του Άμστερνταμ.

Περίπου 60 εκατοστά του καμβά κόπηκαν στην αριστερή πλευρά, 7 εκατοστά από τα δεξιά, 22 εκατοστά από πάνω και 12 εκατοστά από κάτω. Τα κομμένα κομμάτια χάθηκαν.

Το Ρέικσμουζεουμ τροφοδότησε το ειδικό λογισμικό με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του πρωτότυπου έργου, καθώς και με εικόνες από αντίγραφο του πίνακα πριν τον βανδαλισμό, δημιουργία του Γκέρι Λάντενς, που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Το έργο αναδημιουργήθηκε «pixel by pixel» και οι εικόνες που προέκυψαν εκτυπώθηκαν σε καμβά και τοποθετήθηκαν στις πλευρές του πίνακα, προσφέροντας στους επισκέπτες μία νέα θέαση, καθώς η επανατοποθέτηση της σύνθεσης σημαίνει ότι οι μορφές βρίσκονται πλέον σε διαφορετικά σημεία.

Η αποκατάσταση αποκάλυψε τρεις φιγούρες στην αριστερή πλευρά, δύο άνδρες και ένα αγόρι, το κράνος ενός στρατιώτη στη δεξιά πλευρά και την καθαρότερη εικόνα ενός αγοριού στα αριστερά, που τρέχει μακριά από την πολιτοφυλακή.

REMKO DE WAAL via Getty Images

Κεντρικό έργο της ζωγραφικής της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής, ο πίνακας ανατέθηκε στον Ρέμπραντ από τον λοχαγό Μπάνινκ Κοκ και μέλη της πολιτοφυλακής του.

Το έργο εντυπωσιάζει για τις δραματικές αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκιάς και τον τρόπο που τονίζει συγκεκριμένους χαρακτήρες ανάλογα με το φωτισμό. Με την τεχνική του, ο Ρέμπραντ κατάφερε επίσης να μεταφέρει δυναμισμό στον πίνακα, δίνοντας μια αίσθηση κίνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC

Δημοφιλή