Όταν οι χύτρες και τα Lockdown δεν εκτονώνουν

Το lockdown, όπως και η χύτρα ταχύτητος προκαλεί ισχυρές πιέσεις, οι οποίες είτε θέλουμε, είτε δε θέλουμε θα εκτονωθούν.
.
.
Getty

Αυτή είναι μία χύτρα ταχύτητος και τη χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε γρηγορότερα.

Ωστόσο, όλοι ξέρουμε ότι κρύβει μεγάλους κινδύνους.

Αν δεν την προσέξεις αντί για ένα όμορφο γεύμα είναι ικανή να σου προσφέρει μία ισχυρή έκρηξη με τρομακτικές συνέπειες.

Το lockdown, από την άλλη, είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αποτελεσματικό αν -και μόνο αν- λαμβάνονται υπόψιν οι περιορισμοί που έχει από τη φύση του.

Το lockdown, όπως και η χύτρα ταχύτητος προκαλεί ισχυρές πιέσεις, οι οποίες είτε θέλουμε, είτε δε θέλουμε θα εκτονωθούν.

Το θέμα είναι να εκτονωθούν ελεγχόμενα, και όχι βίαια.

Για τους λόγους αυτούς, ο κατασκευαστής της χύτρας έχει προβλέψει και έχει προσαρμόσει βαλβίδα αποσυμπίεσης/εκτόνωσης.

Τι συμβαίνει όμως με την περίπτωση του lockdown;

Ένας από τους πολλούς λόγους που δε βλέπουμε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να βελτιώνεται είναι διότι το lockdown «δεν εφαρμόζεται» από τους πολίτες.

Και αυτό δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα ατομικής ευθύνης ή υπευθυνότητας των πολιτών, αλλά ένα φυσικό επακόλουθο, μία φυσική ανάγκη αποσυμπίεσης και εκτόνωσης, η οποία δεν μπορεί να εξαλειφθεί.

Μπορεί όμως να ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς που λαμβάνουν τα μέτρα και αποφασίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε lockdown.

Η ατομική υπευθυνότητα πηγαίνει πάντα χέρι-χέρι με την πολιτική και επιχειρησιακή επάρκεια.

Και όταν τα μέτρα «δεν εφαρμόζονται», αυτό δεν είναι πάντα ένδειξη ανευθυνότητας, αλλά και μη-εφαρμοσιμότητας και ανεπάρκειας μέτρων ή/και φορέων.

Επομένως, λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι πόσο σκληρό ή χαλαρό θα είναι ένα lockdown (ακορνεόν ή όποιου άλλου τύπου), αλλά πόσο «έξυπνες» και αποτελεσματικές «βαλβίδες εκτόνωσης» θα προβλέπονται σε αυτό, ώστε να είναι πρωτίστως ρεαλιστικά εφαρμόσιμο, και κατ’ επέκταση αποτελεσματικό.

Αν μία πολιτική, που από τη φύση της είναι πιεστική, εφαρμόζεται χωρίς να λαμβάνονται στα αλήθεια υπόψιν οι αντικειμενικοί περιορισμοί που από τη φύση της φέρει, τότε είναι καταδικασμένη όχι μόνο να αποτύχει, αλλά να προκαλέσει πολύ πιο αρνητικά αποτελέσματα από αυτά που προσπαθούσε να αποτρέψει.

Δημοφιλή