Οξφόρδη: Πύρινο μανιτάρι στον ουρανό. Kεραυνός χτύπησε μονάδα ανακύκλωσης βιοαπορριμμάτων

Ο κεραυνός προκάλεσε την ανάφλεξη του βιοαερίου μέσα στη δεξαμενή του χωνευτηρίου και τη δημιουργία μιας τεράστιας έκλαμψης.
.
.
Social Media

Τεράστια έκρηξη σε δεξαμενή αερίου και μπλακάουτ στο Όξφορντσαιρ της Οξφόρδης προκάλεσε κεραυνός που έπεσε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων τροφίμων.

Σύμφωνα με τις αρχές ο κεραυνός χτύπησε φορτηγό που μετέφερε οργανικά απόβλητα και προκάλεσε μια έκρηξη που φώτισε τον ουρανό με πορτοκαλοκίτρινο χρώμα.

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 19:20 (τοπική ώρα), όταν καταιγίδα έπληξε την περιοχή. Το φορτηγό ανήκε στην «Severn Trent Green Power», μια εταιρεία παραγωγής καθαρής ενέργειας, και βρισκόταν στις εγκαταστάσεις του Κένσινγκτον, αναφέρει το BBC.

Ο κεραυνός προκάλεσε την ανάφλεξη του βιοαερίου μέσα στη δεξαμενή του χωνευτηρίου και τη δημιουργία μιας τεράστιας έκλαμψης.

Η έκρηξη ακούστηκε αρκετά χιλιόμετρα μακριά και καταγράφηκε από αρκετούς μάρτυρες που μοιράστηκαν τα βίντεό τους στα κοινωνικά δίκτυα. Ορισμένοι χρήστες σχολίασαν ότι είχαν δει έναν πορτοκαλί κεραυνό και στη συνέχεια άκουσαν την έκρηξη. Άλλοι εξέφρασαν το σοκ και την ανησυχία τους για αυτό που συνέβη.

Έξι πυροσβεστικά οχήματα, 40 πυροσβέστες, αστυνομία και τουλάχιστον τέσσερα ασθενοφόρα έσπευσαν στο εργοστάσιο, το οποίο επεξεργάζεται τα απόβλητα τροφίμων που μετατρέπονται σε βιοαέριο.

«Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασθενοφόρων.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάστηκαν για την ασφάλιση του σημείου και τον έλεγχο της φωτιάς, ενώ και η αστυνομία του Τάμεση επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές και ότι επρόκειτο για ατύχημα που προκλήθηκε από την κακοκαιρία.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook, η Severn Trent Green Power είπε ότι μπορούσαν «να επιβεβαιώσουν ότι γύρω στο 19:20 το απόγευμα της Δευτέρας, μια δεξαμενή χωνευτηρίου στις εγκαταστάσεις στο Cassington AD κοντά στο Yarnton, στο Oxfordshire, χτυπήθηκε από κεραυνό με αποτέλεσμα το βιοαέριο μέσα σε αυτή τη δεξαμενή να αναφλεγεί».

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αγγλίας είχε εκδώσει κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες στην Οξφόρδη εκείνο το απόγευμα, προειδοποιώντας για πιθανές πλημμύρες, χαλάζι και κεραυνούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κεραυνός μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες έως και 30.000 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που τον καθιστά ικανό να προκαλέσει πυρκαγιές και εκρήξεις.

Οι κάτοικοι ανέφεραν διακοπές ρεύματος στα Witney, Burford, Chipping Norton και Milton-under-Wychwood, ωστόσο όπως ανέφεραν οι αρχές δεν οφείλονταν στον κεραυνό και την έκρηξή αλλά στην κακοκαιρία.

Δημοφιλή