Πακιστάν: Ορειβάτρια αρνείται πως προσπέρασε ετοιμοθάνατο αχθοφόρο για να καταρρίψει ρεκόρ

Αλλοι ορειβάτες λένε ότι βίντεο δείχνει την ομάδα της Κρίστιν Χαρίλα να περπατά πάνω από το σώμα του παγωμένου άνδρα κατά τη διάρκεια της ανάβασης στο Κ2
Video

Μια Νορβηγίδα ορειβάτισσα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η ομάδα της προσπέρασε έναν ετοιμοθάνατο αχθοφόρο για να φτάσει στην κορυφή του Κ2 στο Πακιστάν ώστε να γίνει η πρώτη ορειβάτισσα που ανέβηκε γρηγορότερα απ′ όλους σε όλες τις κορυφές άνω των 8.000 μέτρων στον κόσμο.

Η Κριστίν Χαρίλα ανέβηκε στο δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου στις 27 Ιουλίου μαζί με τον Νεπαλέζο ορειβάτη Τέντζεν (Λάμα) Σέρπα, 35 ετών, για να ολοκληρώσει την 14η υψηλότερη αναρρίχηση της σε διάστημα περίπου τριών μηνών και να εξασφαλίσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Κατά τη διάρκεια της ανάβασης της Νορβηγίδας, ο αχθοφόρος Μοχάμεντ Χασάν έπεσε από μια απόκρημνη άκρη σε ύψος περίπου 8.200 μέτρων. Η Χαρίλα, 37 ετών, επέμεινε ότι η ομάδα της έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τον Χασάν, αλλά οι συνθήκες ήταν πολύ επικίνδυνες για να τον μετακινήσει.

Εικόνες και βίντεο εμφανίστηκαν να δείχνουν ορειβάτες να σκαρφαλώνουν δίπλα από τον Χασάν σε μια κορυφογραμμή κατά τη διάρκεια της ανάβασης της Χαρίλα.

Οι Αυστριακοί ορειβάτες Βίλχελμ Στάιντλ και Φίλιπ Φλέμινγκ, που ήταν επίσης στον Κ2 εκείνη την ημέρα, δήλωσε ότι πλάνα που κατέγραψαν αργότερα με τη χρήση drone έδειχναν τους ορειβάτες να περπατούν πάνω από το σώμα του αντί να προσπαθήσουν να τον σώσουν.

Ο Φλέμινγκ δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Standard: ”Τον περιθάλπει ένα άτομο, ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν προς την κορυφή. Το γεγονός είναι ότι δεν υπήρξε καμία οργανωμένη επιχείρηση διάσωσης, αν και υπήρχαν Σέρπα και οδηγοί βουνού στο σημείο που θα μπορούσαν να είχαν αναλάβει δράση”.

Ο Στάιντλ πρόσθεσε: ”Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο στις Άλπεις. Του συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας.

″Αν ήταν κάποιος από τη Δύση, θα είχε διασωθεί αμέσως”, πρόσθεσε. ”Κανείς δεν αισθάνθηκε υπεύθυνος γι′ αυτόν. Αυτό που συνέβη εκεί πέρα είναι ντροπή. Ένας ζωντανός άνθρωπος αφέθηκε πεσμένος για να μπορέσουν να κάνουν ρεκόρ”.

Σύμφωνα με τον Στάιντλ, ο οποίος επισκέφθηκε την οικογένεια του αχθοφόρου αφού κατέβηκε από το βουνό, ο Χασάν ανέλαβε τη δουλειά του επιδιορθωτή σχοινιών προκειμένου να πληρώσει τους ιατρικούς λογαριασμούς της διαβητικής μητέρας του, παρά την έλλειψη εμπειρίας του.

Η Χαρίλα απέρριψε τους ισχυρισμούς την Πέμπτη και επέμεινε ότι η ομάδα της έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τον Χασάν.

″Απλώς δεν είναι αληθές να λέμε ότι δεν κάναμε τίποτα για να τον βοηθήσουμε”, δήλωσε στην Telegraph. ”Προσπαθούσαμε να τον σηκώσουμε για μιάμιση ώρα και ο εικονολήπτης μου έμεινε για άλλη μια ώρα για να τον φροντίσει. Σε κανένα σημείο δεν τον άφησαν μόνο του”.

″Δεδομένων των συνθηκών, είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να είχε σωθεί. Έπεσε στο πιο επικίνδυνο ίσως σημείο του βουνού, όπου οι πιθανότητες να μεταφερθεί κάποιος ήταν περιορισμένες λόγω του στενού μονοπατιού και των κακών συνθηκών χιονιού”.

Η Χαρίλα είπε ότι όταν η ομάδα της βρήκε τον Χασάν δεν φορούσε ούτε γάντια ούτε μπουφάν και δεν φαινόταν να του έχει δοθεί οξυγόνο.

Το K2 θεωρείται ευρέως ως μία από τις δυσκολότερες κορυφές και είναι το πιο θανατηφόρο από τα πέντε ψηλότερα βουνά του κόσμου, με στοιχεία από το 2018 να δείχνουν ότι περίπου το ένα πέμπτο των προσπαθειών ανάβασης καταλήγουν σε θάνατο.

Οι ειδικοί λένε ότι η τοπογραφία του Κ2 είναι πιο δυσχερής από το Έβερεστ, επειδή μικρότερο μέρος του βουνού είναι επίπεδο. Επίσης συχνά παρατηρούνται χιονοστιβάδες και πτώσεις βράχων.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή