Νεπάλ: Εφηβη πέθανε αφού την ανάγκασαν να μπει σε «καλύβα περιόδου»

H απάνθρωπη πρακτική chhaupadi, που συνδέεται με τον ινδουισμό, έχει κηρυχτεί παράνομη από το 2005. Αλλά πολλοί την συνεχίζουν, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εφήβων κοριτσιών.
Navesh Chitrakar via Reuters

Ενα 16χρονο κορίτσι από το Νεπάλ πέθανε ως αποτέλεσμα της παράνομης πρακτικής chhaupadi, κατά την οποία οι γυναίκες με εμμηνόρροια αναγκάζονται να μένουν σε καλύβες έξω από τα σπίτια τους.

Η Ανίτα Τσαντ φέρεται να πέθανε την Τετάρτη από δάγκωμα φιδιού ενώ κοιμόταν. Ο θάνατός της είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος σε chhaupadi από το 2019 και οι ακτιβιστές φοβούνται ότι η πρόοδος για την εξάλειψη της πρακτικής έχει δεχτεί καίριο πλήγμα.

Το chhaupadi βασίζεται στην αιωνόβια πεποίθηση ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ακάθαρτα και άθικτα κατά την έμμηνο ρύση. Δεν τους επιτρέπεται να κάνουν μια σειρά από δραστηριότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις εξορίζονται σε «καλύβες περιόδου». Η πρακτική, η οποία έχει δεσμούς με τον Ινδουισμό, είναι βαθιά ριζωμένη στο δυτικό Νεπάλ, γράφει ο Guardian.

Το chhaupadi, που τέθηκε εκτός νόμου το 2005, τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών μηνών και πρόστιμο 3.000 ρουπίων Νεπάλ (20 ευρώ). Η αστυνομία της περιοχής είπε ότι ερευνά τον θάνατο της Ανίτα. Η οικογένειά της αρνείται ότι είχε περίοδο όταν πέθανε.

Ο τελευταίος προηγούμενος θάνατος από chhaupadi ήταν το 2019. Η Παρουάτι Μπούντα Ραουάτ, 21 ετών, πέθανε αφού πέρασε τρεις νύχτες σε μια υπαίθρια καλύβα. Ο θάνατός της ήταν το πέμπτο κρούσμα εκείνη τη χρονιά. Γυναίκες και κορίτσια πέθαναν από επιθέσεις ζώων και από εισπνοή καπνού μετά το άναμμα φωτιών σε καλύβες χωρίς παράθυρα. Ο κουνιάδος της Ραουάτ καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση.

Ο θάνατός της πυροδότησε προγράμματα και εκστρατείες σε όλη τη χώρα,.που ζητούσαν να τερματιστεί αυτή η απάνθρωπη πρακτική. Χιλιάδες τέτοιες καλύβες καταστράφηκαν τότε, αλλά φαίνεται ότι τώρα αρχίζουν να ξαναχτίζονται.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή