Παλαιστινιακό: Αναγνώριση της Νάκμπα από το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας

Μια ιδιαιτέρως σημαντική πολιτική κίνηση για τα δεδομένα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα γεγονότα της Καταστροφής (Νάκμπα) του 1948
NurPhoto via Getty Images

Εξι ημέρες πριν, την Παρασκευή στις 23.7.2023, το πορτογαλικό κοινοβούλιο αναγνώρισε με επίσημο ψήφισμά του την Καταστροφή (Νάκμπα) τις Παλαιστίνης από τις ισραηλινές δυνάμεις. Το ψήφισμα καταδίκασε τον επεκτατισμό του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Κάλεσε επίσης την πορτογαλική κυβέρνηση να λάβει «σαφή και ειλικρινή θέση» υπερασπίζοντας τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Υπέρ ψήφισαν βουλευτές από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP) και το Αριστερό Μπλοκ (BE). Σε ανακοίνωσή της, η Παλαιστινιακή Αρχή περιέγραψε το ψήφισμα ως «το πρώτο βήμα για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους».

Σε μια στρατιωτική εκστρατεία που ξεκίνησε στα τέλη του 1947, κορυφώθηκε κι ολοκληρώθηκε με τον πόλεμο του 1948, περίπου 13.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, 530 παλαιστινιακά χωριά καταστράφηκαν και 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες κι έγιναν πρόσφυγες από τις εβραϊκές στρατιωτικές δυνάμεις. Επίσης σκοτώθηκαν περισσότεροι από 5.000 Εβραίοι μαχητές και πολίτες. Οι 750.000 εκδιωχθέντες Παλαιστίνιοι αντικαταστάθηκαν από 750.000 εβραίους εποίκους που κατέλαβαν την γη των Παλαιστινίων.

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο βίας, το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ κατέλαβε το 78% της ιστορικής Παλαιστίνης. Το υπόλοιπο 22%, η Δυτική Όχθη με τα Ιεροσόλυμα και την Λωρίδα της Γάζας, καταλήφθηκαν από το Ισραήλ 19 χρόνια αργότερα και παραμένουν υπό ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία.

Το επίσημο ψήφισμα του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας αποτελεί ιδιαιτέρως σημαντική πολιτική κίνηση για τα δεδομένα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα γεγονότα της Καταστροφής (Νάκμπα) του 1948, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 15 Μαΐου κάθε έτους, την ημέρα που το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του. Η σημασία του ψηφίσματος έγκειται στο ότι στέλλει μήνυμα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, κυριότερο από τα οποία είναι η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει της Λύσης των Δύο Κρατών ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη Παλαιστινίων κι Ισραηλινών στο μέλλον.

Δημοφιλή