Παλαιστινιακό: Η Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα

Του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη, ειδικού σε θέματα Μέσης Ανατολής
.
.
Eurokinissi

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όπως στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1973 οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από το Απριλιανό καθεστώς πρόσβαση στην βάση της Ελευσίνας, σήμερα η Ουάσινγκτον πράττει το ίδιο. Η διαφορά είναι ότι τότε ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κι ο καθεστωτικός πρωθυπουργός Μαρκεζίνης είπαν όχι στους Αμερικανούς για να ανατραπούν ενάμισι μήνα μετά ενώ τώρα η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συμμορφώνεται πλήρως με τις αμερικανικές επιθυμίες χωρίς η Ελλάδα να διαθέτει ανεξάρτητη στρατηγική στην περιοχή.

Την στιγμή που ο πόλεμος στην Παλαιστίνη μαίνεται και ήδη έχει λάβει άκρως επικίνδυνες περιφερειακές διαστάσεις για την παγκόσμια ειρήνη, η εκχώρηση της στρατιωτικής βάσης της Ελευσίνας από την ελληνική κυβέρνηση στον στρατό των ΗΠΑ βάζει την Ελλάδα στον πόλεμο «από το παράθυρο». Από την έναρξη του πολέμου η στάση του Μαξίμου κινδυνεύει να βάλει την Ελλάδα σε αχρείαστες για την χώρα περιπέτειες.

Οι Αμερικανοί ζήτησαν διερευνητική προσέγγιση για τις ελληνικές αεροπορικές βάσεις ώστε κάποιες από αυτές να παράσχουν διευκολύνσεις στην αεροπορία των ΗΠΑ σχετικά με τον ανεφοδιασμό καυσίμων και την στάθμευση αριθμού αεροσκαφών, για να φιλοξενηθούν αμερικανικά βαριά αεροσκάφη.[1] Παράλληλα ζητήθηκε η άδεια για τη χρήση της 112 ΠΜ και για τις ανάγκες πιθανής εκκένωσης Ισραηλινών κι Αμερικανών πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη και τις παρακείμενες χώρες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξέτασε κι ενέκρινε το αμερικανικό αίτημα ώστε η στρατιωτική βάση της Ελευσίνας να παράσχει τις διευκολύνσεις ανεφοδιασμού και στάθμευσης αμερικανικών αεροσκαφών. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν έχουν εκχωρηθεί κι άλλες ελληνικές αεροπορικές στους Αμερικανούς.

Με την ενέργειά της αυτή η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει την χώρα σε αχρείαστες κι επικίνδυνες περιπέτειες, πολεμικές και πολιτικές.

Σε περίπτωση αμερικανικής εμπλοκής στον πόλεμο οι εν λόγω ελληνικές αεροπορικές βάσεις μαζί με εκείνη της Σούδας (η οποία απέχει περίπου 580 ν.μ. ή 1074 χλμ. από την Βηρυτό) αυτομάτως καθίστανται στόχος των εμπολέμων στην Μέση Ανατολή. Είναι γνωστό ότι η Χεζμπολλά του Λιβάνου έχει πυραύλους σκουντ αλλά κι άλλους νεότερης τεχνολογίας μικρής, μέσης και μεγάλης εμβέλειας που ενδέχεται να στοχεύσουν λιμάνια και βάσεις που εξοπλίζουν κι ανεφοδιάζουν αμερικανικά πλοία κι αεροσκάφη. Καθώς το πλήρες οπλοστάσιο της Χεζμπολλά είναι άγνωστο στους Αμερικανούς δημιουργούνται ερωτηματικά για την άμυνα της Σούδας κι άλλων βάσεων στην Ελλάδα.

Από πολιτική άποψη η συμπόρευση της Ελλάδας με τις δυνάμεις που παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο στο Παλαιστινιακό Ζήτημα αποδυναμώνει τις ελληνικές θέσεις που βασίζονται ακριβώς στο διεθνές δίκαιο σε σχέση με το Κυπριακό. Το διεθνές δίκαιο δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται εκ περιτροπής και κατά το δοκούν. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά του Μαξίμου στο διεθνές δίκαιο σε Παλαιστίνη και Κύπρο ζημιώνουν τις ελληνικές θέσεις διεθνώς.

Αντ′ αυτού η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει άμεσα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος επί τη βάσει της Λύσης των Δύο Κρατών και να στηρίξει έμπρακτα το Διεθνές Δίκαιο στο Παλαιστινιακό Ζήτημα.

[1] Γ. Γαραντζιώτη, «Στην Ελευσίνα θα προσγειώνονται τα αμερικανικά αεροσκάφη», CNNgr, 21.10.2023 20:58, https://www.cnn.gr/politiki/story/387962/stin-elefsina-tha-prosgeionontai-ta-amerikanika-aeroskafi

Δημοφιλή