Πανέξυπνοι και πανεύκολοι τρόποι να διατηρήσουμε περισσότερο το φαγητό μας

Το κόλπο είναι να κατανοήσουμε πώς αντιδρούν διαφορετικά τα τρόφιμα στο φως και τη θερμοκρασία και να τα αποθηκεύσουμε σωστά.
Η αποθήκευση μίσχων μπρόκολου σε ένα βάζο με νερό, όπως θα κάναμε με τα λουλούδια, μπορεί να βοηθήσει να παραταθεί η ζωή τους.
Chris Stein via Getty Images
Η αποθήκευση μίσχων μπρόκολου σε ένα βάζο με νερό, όπως θα κάναμε με τα λουλούδια, μπορεί να βοηθήσει να παραταθεί η ζωή τους.

Δεν το φανταζόμαστε: Τα ψώνια έχουν γίνει πιο ακριβά. Πολύ πιο ακριβά.

Πέρυσι, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν μεταξύ 10,5 και 11,5% το 2022. Έχουν αυξηθεί 11,4%, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές από το 1979.

Όχι μόνο ανεβαίνουν οι τιμές, αλλά οι Αμερικανοί πετούν επίσης μεταξύ 30 και 40% των τροφίμων που αγοράζουν, σύμφωνα με τον παραπάνω φορέα. Είναι αδύνατο να σταματήσουμε να αγοράζουμε τρόφιμα, αλλά είναι δυνατό να μειώσουμε το κόστος και να διατηρήσουμε περισσότερο το φαγητό όταν το φέρνουμε σπίτι από το παντοπωλείο.

Πώς να παρατείνουμε τη ζωή των τροφίμων

Όλα τα τρόφιμα έχουν διάρκεια ζωής. Ωστόσο, πολλοί από εμάς κάνουμε το φαγητό μας να «γερνάει» γρήγορα άθελά μας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ακατάλληλη αποθήκευση. Το κόλπο είναι να κατανοήσουμε πώς αντιδρούν διαφορετικά τα τρόφιμα στο φως και τη θερμοκρασία και να τα αποθηκεύσουμε σωστά. Είναι πιο εύκολο από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι να μην καταλήξουμε στο ψυγείο μας με πράσινα απροσδιορίστου ταυτότητας που έχουν «σουπιάσει».

Ας μην αποθηκεύουμε τα τρόφιμα στη συσκευασία που τα αγοράζουμε

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κάνουμε τα προϊόντα να διαρκούν περισσότερο είναι να τα αποθηκεύσουμε σωστά. «Ας μην αποθηκεύουμε πάντα τα τρόφιμα στη συσκευασία που τα αγοράζουμε», λέει είπε ο Ρις Χόγκερχάιντ, εκτελεστικός σεφ στο ξενοδοχείο Daxton στο Μπέρμιγχαμ του Μίσιγκαν... «Οι σακούλες παγιδεύουν τη συμπύκνωση και το αιθυλένιο, αέριο που απελευθερώνεται κατά την ωρίμανση. Αυτά κάνουν τα πράγματα να σαπίζουν», λέει.

Ορισμένα προϊόντα εκπέμπουν περισσότερο αιθυλένιο από άλλα. Ο μεγαλύτερος ένοχος; Οι μπανάνες. «Ας μην τοποθετούμε τις μπανάνες κοντά σε τίποτα», λέει ο ίδιος. Λόγω της μεγάλης ποσότητας αιθυλενίου που εκπέμπουν, κάνουν τα πάντα γύρω τους να ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα.

Οι μπανάνες δεν είναι το μόνο πράγμα που επιταχύνει την ωρίμανση (που είναι ένα βήμα πριν σαπίσει). Τα κρεμμύδια παλαιώνουν επίσης τα προϊόντα που είναι κοντά (τους), ειδικά τις πατάτες.

Μιλώντας για πατάτες, ας τις αποθηκεύσουμε «σε μια χάρτινη σακούλα και στη συνέχεια ας τις τοποθετήσουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο. Η χάρτινη σακούλα απορροφά την υγρασία για να μην βραχούν πολύ οι πατάτες», λέει η Ρέιτσελ Γκαρσία, ιδιοκτήτρια του Montclair, New Jersey’s Dry Goods Refillery.

Επειδή είναι ρίζες, οι πατάτες πρέπει επίσης να βρίσκονται μακριά από το φως. «Κρατάω τις πατάτες μου σε ένα σκοτεινό ερμάριο ή ντουλάπι», λέει η Καταρίνα Πετονίτο, σεφ στο The Duck & The Peach στh Ουάσινγκτον. «Αλλά όχι κοντά στο φούρνο - δεν θα θέλαμε να ζεσταθούν πολύ».

Ας προσέξουμε ιδιαίτερα τα χόρτα. «Τα πράσινα πρέπει να αναπνέουν. Όλα τα τρόφιμα αναπνέουν φυσικά. Ας πάρουμε τα φυλλώδη/ανθεκτικά λαχανικά κι ας τα ρίξουμε σε ένα μεγάλο δοχείο με χώρο (να μην τα πιέσουμε προς τα κάτω)», προτείνει ο Χόγκερχάιντ.

«Η ροή του αέρα είναι ζωτικής σημασίας και το να πιέζουμε τα λαχανικά προς τα κάτω επιτρέπει στα αέρια που τα ωριμάζουν να επιταχύνουν». Ο Χόγκερχάιντ προτείνει να τοποθετούμε μια χαρτοπετσέτα στον πάτο του δοχείου και να την αλλάζουμε κάθε λίγες μέρες. «Αυτό απορροφά τη συμπύκνωση που σχηματίζεται και διατηρεί τα χόρτα τραγανά», λέει.

Το προϊόν που έρχεται σε μια σακκούλα με τρύπες είναι οκ να αφεθεί στη συσκευασία, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αρκετοί σεφ. Πολλά μπορούν να τοποθετηθούν στο ψυγείο, αλλά: «Ας μην βάζουμε τις ντομάτες μας στο ψυγείο. Δημιουργεί μια αντίδραση στην ντομάτα, γίνεται αλευρώδης και ακαθάριστη», λέει η Πετονίτο. Προτείνει επίσης να τοποθετήσουμε κολλητική ταινία στο σημείο που το φρούτο συναντά το μίσχο για να παρατείνουμε τη φρεσκάδα.

Ένα άλλο κόλπο για να διατηρήσουμε τα προϊόντα φρέσκα είναι το νερό. Η Γκαρσία λέει: «Ας βυθίσουμε τα καρότα, το σέλινο, τα ραπανάκια και τα εσπεριδοειδή σε νερό». Αναφέρει επίσης ότι το μπρόκολο πρέπει να φυλάσσεται σε νερό, αν και λίγο διαφορετικά. «Το μπρόκολο είναι σαν τα λουλούδια. Ας κόψουμε την άκρη, κι ας βυθίσουμε το μίσχο σε περ. 2,5 εκατοστά νερό».

Ενώ το νερό λειτουργεί με αυτή την έννοια, ισχύουν διαφορετικά πράγματα για τα φρούτα με σπόρους, προειδοποιεί η Γκαρσία. Ειδικά χωρίς φλούδα, όπως οι φράουλες ή τα σμέουρα. Συμβουλεύει: «Μην πλένουμε τίποτα. Ας βάλουμε τα μούρα σε ένα, όσο το δυνατόν, πιο αεροστεγές δοχείο κι ας τα διατηρήσουμε στο ψυγείο. Ας τα πλύνουμε πριν τα φάμε».

Ο Αλεξ Τουμπέρο, εκτελεστικός σεφ στο εστιατόριο Amali του Μανχάταν, κρατάει επίσης μακριά από το νερό τα παραπάνω. Σύμφωνα με όσα λέει, έχουμε την τάση να τα μουλιάζουμε σε νερό, αλλά αυτό ξεπλένει το φυσικό τους «φράγμα» κι επιτρέπει στην υγρασία να εισέλθει.

.
Anna Blazhuk via Getty Images
.

Όταν αγοράζουμε κεφάλια σκόρδου ή σακούλες με σκελίδες, μπορούμε εύκολα να παρατείνουμε τη ζωή και τη φρεσκάδα τους, σύμφωνα με τον Νικ Μπρουνίνα, υπεύθυνο σεφ στο Pangea στο βόρειο Μπένινγκτον του Βερμόντ. «Χρησιμοποιώ πολύ λάδι για να συντηρήσω το σκόρδο. Ας το τοποθετήσουμε σε ένα επαναχρησιμοποιούμενο γυάλινο βάζο, ας το γεμίσουμε με φυτικό λάδι κι ας το βάλουμε στο ψυγείο.»

Πώς θα παρατείνουμε την ζωή των πουλερικών και των πρωτεϊνών

«Σε πρωτεΐνες, ειδικά σφραγισμένες υπό κενό, ας μην εισάγουμε οξυγόνο. Ας τις αφήσουμε εκεί που βρίσκονται», λέει ο Χόγκερχάιντ.

Ο Τουμπέρο προτείνει: Ας μην τυλίξουμε το κοτόπουλο μας σε πλαστικό. Εάν μας περισσεύει, ας το βάλουμε σε μια χαρτοπετσέτα κι ας το αφήσουμε να αναπνεύσει». Ο ίδιος εξήγησε ότι μόλις ανοιχτεί μιας συσκευασίας κοτόπουλο στιφάδο επιταχύνεται η διαδικασία του να χαλάσει. Αν ανοίξουμε μια συσκευασία και χρησιμοποιήσουμε λίγο από το φαγητό που περιέχει (αλλά όχι όλο) ας αφαιρέσουμε το επιπλέον. «Το αλατοπιπερώνουμε γρήγορα, το αφήνουμε να ”καθίσει” για 10 λεπτά και μετά το ξεπλένουμε, το στεγνώνουμε και το βάζουμε σε χαρτί κουζίνας στο ψυγείο».

Απλά ας φροντίσουμε να το αποθηκεύσουμε στο κάτω μέρος του ψυγείου. Οι πρωτεΐνες μεταφέρουν σαλμονέλα, π.χ. coli και άλλα βακτήρια που μπορούν να μολύνουν άλλα τρόφιμα.

Τι γίνεται με το ψωμί και τα φαγώσιμα που ψήνονται;

«Ας διατηρήσουμε το ψωμί στο ψυγείο. Ας το αφήσουμε έξω μόνο εάν πρόκειται να το φάμε την ίδια μέρα. Ας το αγοράσουμε κομμένο σε φέτες κι ας το κρατήσουμε στην κατάψυξη», λέει η Ροσέλ Κούπερ, ζαχαροπλάστης στο La Collina στην Ουάσιγκτον...

(Σημείωση: Η διατήρηση του ψωμιού στο ψυγείο δεν θα του δώσει την καλύτερη υφή, αλλά θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του. Αν το καταψύξουμε εξασφαλίζουμε ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής).

Η Κούπερ συμπληρώνει: «Ας κρατήσουμε το αλεύρι σε μια σακούλα στο ντουλάπι». Εξηγεί ότι στο σακουλάκι μπορεί να υπάρχουν τρυγόνια - ένα είδος σκαθαριού που τρώει ρύζι, δημητριακά και άλλα άμυλα. Γεννούν τα αυγά τους και μετά οι προνύμφες κάνουν παρέα και τρώνε, καταστρέφοντας συστατικά και απλώνονται σε όλο το σπίτι. «Η σακούλα τα κρατά εκεί αντί να πηγαίνουν από σακούλα σε σακούλα».

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν είναι το μόνο πρόβλημα που απειλεί τα αλεύρια. «Μερικά αλεύρια έχουν υψηλότερη πρωτεΐνη ή ολική άλεση και πίτουρο. Αν δεν τα μετακινήσουμε γρήγορα ή δεν τα βάλουμε στο ψυγείο, μπορεί να χαλάσουν», λέει η Κούπερ. Αυτό ισχύει και για ξηρούς καρπούς, βούτυρο ξηρών καρπών και αλεύρια ξηρών καρπών. Ας τα διατηρήσουμε στο ψυγείο εκτός αν τα χρησιμοποιούμε πολύ γρήγορα.

Πολύτιμες πληροφορίες για την παράταση των γαλακτοκομικών.

Το βούτυρο δεν πρέπει να αφήνεται απλώς στο μέρος που είναι ενσωματωμένο στο συρτάρι του ψυγείου μας. «Το χαρτί κεριού δεν είναι αρκετό... Ας το βάλουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο, γιατί θα πάρει άλλες γεύσεις», λέει η Κούπερ. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που πετάμε πολύ βούτυρο.

Ας τοποθετήσουμε τη σακκούλα με αλεύρι σε μια άλλη πρόσθετη πλαστική σακούλα, για να αποτρέψουμε τους μύκητες.
Catherine Falls Commercial via Getty Images
Ας τοποθετήσουμε τη σακκούλα με αλεύρι σε μια άλλη πρόσθετη πλαστική σακούλα, για να αποτρέψουμε τους μύκητες.

Τέλος, η Κούπερ έχει συμβουλές για το αγαπημένο είδος κατάψυξης όλων, το παγωτό. «Αφού το φάμε, ας τοποθετήσουμε από πάνω χαρτί κεριού για να μην κολλήσει παγοκρυστάλλους». Συνιστά να το πιέσουμε προς τα κάτω για να «εξαφανιστεί» ο ελεύθερος χώρος.

Υπέρ πάντων οργάνωση

Αν και οι τιμές πιθανότατα δεν θα επανέλθουν στο φυσιολογικό σύντομα, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των τροφίμων μας κάνοντας αλλαγές σε δοχεία αποθήκευσης κι έχοντας επίγνωση ποια συστατικά αποθηκεύονται πού...

Κάθε σεφ από τους παραπάνω συνιστά να κρατάμε ημερολόγιο για το φαγητό μας. Αν και η προετοιμασία γευμάτων δεν είναι για όλους, το να βλέπουμε τις νύχτες που έρχονται και να σκεφτόμαστε τι έχουμε ξεκινώντας (να καταρτίσουμε) τη λίστα αγορών μας είναι πιο λογικό από το να τριγυρνάμε εδώ κι εκεί και να σκεφτόμαστε όλα τα πράγματα που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε.

«Αν έχουμε κοτόπουλο, ας σκεφτούμε τους πολλούς τρόπους που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε», λέει ο Μπρουνίνα.

Οι σεφ συνιστούν επίσης να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το πώς είναι η εβδομάδα μας για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση.