ΔΙΕΘΝΕΣ
08/06/2018 08:08 EEST | Updated 08/06/2018 10:45 EEST

Δεκάδες νεκροί σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ της Συρίας

Omar Sanadiki / Reuters

 

Αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ενός χωριού στην επαρχία της Συρίας Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μαχητικά αεροπλάνα, πιθανόν ρωσικά, στόχευσαν εναντίον του χωριού Ζαρντάνα στη βόρεια Ιντλίμπ στη διάρκεια της νύχτας, και προκάλεσαν τον μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών σε μια μόνο επίθεση στην περιοχή από τα τέλη Μαρτίου», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης που εδρεύει στη Βρετανία, ο Ραμί Αμπντουλραχμάν.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς κάποιοι από τους 50 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είπε ο ίδιος. Διασώστες αναζητούν ακόμη επιζώντες στα συντρίμμια.

Η βορειοδυτική περιοχή της Ιντλίμπ παραμένει η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Συρίας υπό τον έλεγχο των ανταρτών που μάχονται κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες μαχητές και άμαχοι έχουν καταφύγει εκεί από τμήματα της χώρας, τα οποία ο κυβερνητικός στρατός ανακατέλαβε με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που μετέβη επιτόπου είδε έναν μεγάλο κρατήρα ανάμεσα σε διώροφα και τριώροφα ακίνητα που κατέρρευσαν εν μέρει ή ολοσχερώς.

Σε κοντινό νοσοκομείο, ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονταν γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και τραυματιοφορείς, πρόσθεσε.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ παραμένει εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης και το κατέχουν διάφορες οργανώσεις ανταρτών ή τζιχαντιστών.

Μετά την εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο στη Συρία το 2015 στο πλευρό του, το συριακό καθεστώς έχει ανακτήσει τον έλεγχο της μισής και πλέον επικράτειας της χώρας.

Πάνω από 350.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα αυτή, το 2011.

Anadolu Agency via Getty Images

22 μαχητές που πολεμούσαν στο πλευρό του καθεστώτος νεκροί

Στο μεταξύ τουλάχιστον 22 στελέχη δυνάμεων που πολεμούν υπέρ του καθεστώτος της Συρίας, ανάμεσά τους και άνδρες του συριακού στρατού, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών, σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επιθέσεις των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην έρημο της επαρχίας Σουέιντα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι επιθέσεις αυτές ήταν οι «πρώτες» που εξαπολύθηκαν από την περιοχή της ερήμου στη Σουέιντα, όπου «δεν υπήρχαν υποψίες για καμιά παρουσία του ΙΚ από το 2016», όπως ανέφερε ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το ΙΚ έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του εναντίον θέσεων του καθεστώτος από την 22α Μαΐου, την επομένη της εκδίωξής του από τις κυβερνητικές δυνάμεις από το τελευταίο οχυρό του στην περιοχή της Δαμασκού, της συριακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, η ρωσική αεροπορία δεν επενέβη για να υποστηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Anadolu Agency via Getty Images

Ανάμεσα στους 22 μαχητές που σκοτώθηκαν στην Πέμπτη, «εννιά ανήκαν σε σιιτικές φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές ομάδες, έξι ήταν άνδρες του συριακού στρατού και οι ταυτότητες των άλλων δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί», είπε ο Άμπντελ Ραχμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτός ο απολογισμός αυξάνει σε 184 τον αριθμό των μαχητών που πολεμούσαν υπέρ του Μπασάρ αλ Άσαντ κι έχουν σκοτωθεί σε ενέργειες του ΙΚ τις τελευταίες 17 ημέρες, ενώ στις τάξεις των τζιχαντιστών έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 92 απώλειες.

Το Ικ ελέγχει πλέον λιγότερο από το 3% της συριακής επικράτειας―από το σχεδόν 50% που κατείχε στα τέλη του 2016, όταν το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής του―μετά τις χωριστές επιχειρήσεις εναντίον του από τις δυνάμεις του καθεστώτος και τις αντιτζιχαντιστικές δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία ελέγχει ακόμα κάποιους θύλακες στην έρημο που φθάνει από τα ανατολικά της Δαμασκού ως την πόλη Μπουκάμαλ, στα σύνορα με το Ιράκ, βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες στο στόχαστρο δύο χωριστών εφόδων σε μια περιοχή που διαπερνά τα όρια των επαρχιών Ράκα και Ντέιρ Εζόρ.

Αλλά εξαπέλυσε την Κυριακή επιθέσεις εναντίον χωριών που ελέγχουν το καθεστώς και σύμμαχοί του στην κοιλάδα του Ευφράτη, ενώ πήρε τον έλεγχο τεσσάρων κοινοτήτων πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Μπουκάμαλ με τη Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο. «Το καθεστώς ανέκτησε τις τρεις έκτοτε», διευκρίνισε ο διευθυντής της

ΜΚΟ.

Όμως η επίθεση της Πέμπτης επέτρεψε στους τζιχαντιστές να «καταλάβουν δύο νέες κοινότητες» στην επαρχία Σουέιντα, συμπλήρωσε ο ίδιος.