Παράταση 10 ημερών για τα προαπαιτούμενα

Εξελίξεις στο μέτωπο των αλλαγών στο νόμο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.
Eurokinissi

Λύση ώστε να παρακαμφθεί το εμπόδιο των καθυστερήσεων αναζητούν από κοινού η κυβέρνηση μαζί με τους Θεσμούς. Παρά το γεγονός ότι το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση των 16 προαπαιτούμενων δράσεων επίσημα λήγει σε τρεις ημέρες, οι δύο πλευρές συναποφάσισαν μια άτυπη παράταση.

Η συμφωνία προβλέπει παράταση 10 ημερών με στόχο οι προαπαιτούμενες δράσεις να ολοκληρωθούν έως τις 8 Μαρτίου. Με αυτό τον τρόπο οι δύο πλευρές ελπίζουν να υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος εν όψει της συνεδρίασης της Καθαράς Δευτέρας στις 11 Μαρτίου.

Η εκτίμηση της Ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ το κλίμα από την πλευρά των Θεσμών είναι ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο προκειμένου να μην προκληθεί καμία εμπλοκή και μάλιστα στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές. Σε αυτό το κλίμα είναι και οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την ηγεσία της Κομισιόν προς τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Στο ίδιο κλίμα θα είναι και η προτροπή της Κομισιόν προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κόκκινα δάνεια

Καθοριστικές για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των αλλαγών στο νόμο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Από την πλευρά των Θεσμών έχουν τεθεί ως βασικό στοιχείο για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης η λύση στην οποία θα καταλήξουν η κυβέρνηση με τους τραπεζίτες για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Με αυτό ως δεδομένο η κυβέρνηση επιθυμεί τα επόμενα 24ωρα να καταλήξει σε τελική συμφωνία με τους Θεσμούς σχετικά με το σχέδιο, ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έρθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.

Η στάση των Θεσμών

Η πρώτη εικόνα σχετικά με το κλίμα που θα υπάρξει στο κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, θα έρθει από τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Κομισιόν. Εκεί αναμένεται να αποτυπώνεται η ανησυχία των Θεσμών αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τα αναδρομικά, την παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου για ένα ακόμη εξάμηνο ως τον Ιούνιο του 2019, αλλά και την αύξηση του βασικού μισθού.

Η έκθεση θα αποτελέσει δείγμα σχετικά με τη λύση που θα βρεθεί για την εκταμίευση των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν στην κατοχή τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να προκαλέσουν ένα νέο γύρο έντασης με την Αθήνα και μάλιστα εν όψει της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει και η εναλλακτική της προεγκρισης με αστερίσκους και εκταμίευση των χρημάτων όταν πιστοποιηθεί η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει και εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να αποφύγει εμπλοκές και καθυστερήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει εναλλακτικές προτάσεις για την περίπτωση που χρειαστούν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν εμπλοκές.

Popular in the Community