Παρέμβαση εισαγγελέα για τα κονδύλια στο μεταναστευτικό

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα κονδύλια στο μεταναστευτικό
SOPA Images via Getty Images

Την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με κακοδιαχείριση στα κονδύλια για το προσφυγικό - μεταναστευτικό στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Ήδη, η Μαριάννα Ψαρουδάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε να καλεί μάρτυρες μεταξύ αυτών τον αντιστράτηγο ε.α. Ανδρέα Ηλιόπουλο, διευθυντή της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, μετά τις καταγγελίες του για κακοδιαχείριση στο μεταναστευτικό

Η έρευνα διατάχθηκε μετά από δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία μεταξύ των άλλων, περιέχουν συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου.

Yπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο κύριος Ηλιόπουλος παραδεχόταν πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας, όσο και από ΜΚΟ που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Ο αντιστράτηγος ε.α. παρακινούσε, μέσω της συνέντευξής του, τις αρμόδιες Αρχές και τους εισαγγελείς να προβούν στην αναζήτηση στοιχείων και στη διεξαγωγή εκτεταμένης έρευνας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «έχει χαθεί ο έλεγχος, επικρατεί ένα χάος».

Τότε, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας είχε ζητήσει την αποπομπή του από το Υπουργείο χαρακτηρίζοντας «αναληθή και ψευδή» τα λεγόμενά του.

Παράλληλα, όπως επιβεβαίωσε η Κομισιόν στις 4 Οκτωβρίου, η ΟLAF (υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δίωξη της απάτης), έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσει αν και κατά πόσον οι ελληνικές αρχές έχουν διαχειριστεί με τον ορθό τρόπο τα κονδύλια που τους έχουν παρασχεθεί για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, με αφορμή μια χορηγία 52 εκατομμυρίων ευρώ προς το Υπουργείο Άμυνας.

«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο. Θεωρούμε τους ελέγχους επιβεβλημένους αλλά και ευπρόσδεκτους. Ας γίνει διερεύνηση σε όλα τα επίπεδα», σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών για κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή