Πάρτι στο Ντουμπάι: Ο ιός εξαπλώνεται, η οικονομία του δεν σώζεται

«Η οικονομία του Ντουμπάι είναι σαν ένα σπίτι φτιαγμένο από τραπουλόχαρτα», τονίζουν οι αναλυτές.
ASSOCIATED PRESS

Τα πάρτι στο Ντουμπάι αποτέλεσαν το θέμα των εορτών, καθώς ήταν ο κορυφαίος προορισμός για διακοπές. Διασημότητες, αλλά και πολλοί πολίτες από όλον τον κόσμο ταξίδεψαν μέχρι εκεί για να ζήσουν όσα δεν έζησαν όλο το 2020. Έτσι, αποτέλεσε και την μοναδική «ανάσα» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε μια εποχή που η οικονομία τους κλονίζεται. Tώρα, όμως, έρεται αντιμέτωπο με τον μεγαλύτερο φόβο του.

Η πραγματικότητα χτυπά την πόρτα του εμιράτου. Με την περίοδο αιχμής του τουρισμού σε πλήρη εξέλιξη, οι μολύνσεις από τον κορονοϊό αυξάνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σχεδόν τριπλασιάστηκε τον περασμένο μήνα, αναγκάζοντας τη Βρετανία να κλείσει τον ταξιδιωτικό της διάδρομο με το Ντουμπάι την περασμένη εβδομάδα. Όμως, ενόψει μιας αυξανόμενης οικονομικής κρίσης, η πόλη δεν θα μπει σε καραντίνα.

«Η οικονομία του Ντουμπάι είναι σαν ένα σπίτι φτιαγμένο από τραπουλόχαρτα», δήλωσε ο Μάθιου Πέιτς, μελετητής στο Carnegie Endowment for International Peace. «Το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα είναι το μέρος όπου δεν ισχύουν οι κανόνες».

Ενώ οι περισσότερες χώρες απαγόρευαν τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω φόβων για την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης του ιού που διαγνώστηκε ως πιο μεταδοτική, το Ντουμπάι, το οποίο φιλοξενεί περίπου 240.000 Βρετανούς ομογενείς, κράτησε τις πόρτες του ανοιχτές για διακοπές. Η αεροπορική εταιρεία Emirates πραγματοποιούσε πέντε πτήσεις καθημερινά από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

Μέσα σε λίγα 24ωρα το νέο στέλεχος του ιού έφτασε και στο Ντουμπάι, αλλά κανείς δεν πτοήθηκε. Οι βρετανικές ταμπλόιντ γέμισαν από αστέρες που συνέχιζαν να συχνάζουν στα ξέφρενα πάρτι της πόλης.

Το Ντουμπάι ήταν χαρούμενο για την εισροή τουριστών. Τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων αυξήθηκαν στο 71% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων STR. Η αεροπορική διαδρομή Λονδίνου-Ντουμπάι κατατάχθηκε ως η πιο πολυσύχναστη στον κόσμο κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την OAG, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων αεροπορίας.

«Με τα εμβόλια που έχουν βγει, οι τουρίστες αισθάνονται ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου, δεν πρόκειται να πεθάνουν», είπε δήλωσε η Ίρις Σαμπελάνο από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Al Arabi του Ντουμπάι.

Επίσης, για όσους πεθαίνουν από τον κορονοϊό, η Emirates Airlines προσφέρει να πληρώσει 1.800 δολάρια για να καλύψει τα έξοδα κηδείας.

Η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα όλοι όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια προς το Ντουμπάι. Παράλληλα μία ακόμα μεγάλη δεξαμενή τουριστών, εκείνη του Ισραήλ, διέκοψε τα ταξίδια πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώς και τον Ιούλιο!

Πρόσφατα το Ντουμπάι ανακοίνωσε πάνω από 256.000 μολύνσεις και 751 θανάτους. Οι αναλυτές υποθέτουν πως τα δημογραφικά στοιχεία των ΗΑΕ -με το 90% των ομογενών να αποτελείται κυρίως από υγιείς, νέους εργάτες - έχουν αποτρέψει από το να γεμίσουν τα νοσοκομεία και να διατηρήσουν το ποσοστό θανάτων χαμηλό, στο 0,3%.

Την ίδια στιγμή το γειτονικό Αμπού Ντάμπι διατηρεί κλειστά τα σύνορά του με το Ντουμπάι, ενώ όποιος θέλει να μπει στο εμιράτο πρέπει να παρουσιάσει αρνητικό τεστ κορονοϊού. Οι σχέσεις των δύο εμιράτων είναι οριακές και πλέον το Ντουμπάι δύσκολα θα μπορεί να ελπίζει σε μια οικονομική βοήθεια από το γειτονικό εμιράτο -όπως το 2009 όταν είχε δώσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα προβλήματα στο Ντουμπάι άρχισαν πριν από την πανδημία, καθώς η αγορά ακινήτων -στην οποία βασίζεται αποκλειστικά- παρουσιάζει την τελευταία πενταετία κάμψη της τάξης του 30%. Το εμιράτο καλείται να αποπληρώσει χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήδη η κυβέρνηση έχει παρέμβει για να «σώσει» με 2 δισ. δολάρια την Emirates Airlines, όμως όσο τα σύνορα παραμένουν κλειστά και η αγορά των ακινήτων δεν λειτουργεί σωστά, τόσο το πρόβλημα για το Ντουμπάι μεγαλώνει.

(Με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή