Παγώνη: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό, πιάνει όλες τις παραλλαγές

Δεν προστατεύονται όσοι νόσησαν πέρυσι, είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Τι είπε για το εμβόλιο της γρίπης.
alvaro gonzalez via Getty Images

Για αύξηση στις απλές κλίνες νοσηλείας στα νοσοκομεία με ασθενείς Covid το τελευταίο διάστημα έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο ERTNEWS.

Όπως είπε, πρόκειται για «άτομα με υποκείμενα νοσήματα, μεγάλης ηλικίας». Επίσης ενημέρωσε πως έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν είναι υποχρεωτικό».

«Θεωρούμε επιστημονικά με τις μελέτες και όσα έχουμε μέχρι τώρα δει για τον κορονοϊό, που είναι εδώ με τις υποπαραλλαγές του, πως η πρώτη ομάδα, δηλαδή μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα, να δηλώσουν και να πάνε να εμβολιαστούν. Γιατί είναι πολλές οι υποπαραλλαγές, πολλά τα στελέχη του κορονοϊού, όπως η Pirolla με περισσότερες από 30 υποπαραλλαγές και η Κraken». Όπως τόνισε το επικαιροποιημένο εμβόλιο «πιάνει όλες τις υποπαραλλαγές του κορονοϊού, καθώς είναι όλες υποπαραλλαγές της «’Όμικρον». Επίσης διευκρίνισε ότι δεν προστατεύεται από τον κορονοϊό όποιος νόσησε πριν από έναν χρόνο, καθώς τα αντισώματα που έχει στον οργανισμό του είναι πλέον πολύ λίγα. Η προστατευτική δράση μετά από νόσηση, διαρκή έως τρεις μήνες.

Διευκρινίσεις έδωσε και για το εμβόλιο της γρίπης, επισημαίνοντας ότι «απαιτούνται 15 ημέρες για να κάνουμε αντισώματα», οπότε με αυτή την πληροφορία θα πρέπει να σπεύσουν οι πιο ευάλωτου ώστε να θωρακιστούν, καθώς μετά τις 20 Νοεμβρίου τα περιστατικά γρίπης θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα έως και αρχές Μαρτίου.

Δημοφιλή