Παγώνη: Έξαρση της γρίπης στα τέλη Δεκεμβρίου, να εμβολιαστεί ο κόσμος

«Ο κορονοϊός είναι εδώ, δεν έχει φύγει» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Witthaya Prasongsin via Getty Images

Η έξαρση της γρίπης θα κάνει την εμφάνισή της στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενώ, μιλώντας στην ΕΡΤ, κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί από από τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις εμβολιαστεί για την γρίπη ούτως ώστε να έχεις αντισώματα για να αμυνθείς εάν δεν έχεις εμβολιαστεί. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα».

Ως προς τον κορονοϊό, είπε πως «είναι εδώ, δεν έχει φύγει. Και οι παραλλαγές είναι εδώ. Διαχειριζόμαστε το θέμα».

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα κρεβάτια σε απλές κλίνες ούτε και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μπορούμε να το διαχειριστούμε και να προχωρήσουμε τα τακτικά χειρουργεία σε non Covid ασθενείς για να εξυπηρετηθούν και αυτοί οι οποίοι έχουν μείνει πάρα πολύ πίσω» πρόσθεσε.

Ως προς το επικαιροποιημένο εμβόλιο, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι όλοι όσοι έχουν νοσήσει πριν από 6 με 9 μήνες και είναι κάτω των 60 ετών, χωρίς προβλήματα υγείας, δεν θα πρέπει να ανησυχούν και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με την ησυχία τους.

«Αυτή την στιγμή έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο που καλύπτει την παραλλαγή Όμικρον και στο τέλος Νοέμβρη – αρχές Δεκέμβρη θα έρθουν αυτά που καλύπτουν την Όμικρον 4 και Όμικρον 5» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ενώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ, το 95% των περιστατικών νόσησης αυτή την περίοδο αφορούν την Όμικρον 5.

«Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου δεν μπορεί να κάνει επικαιροποιημένο εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι θα ξεκινήσουν να κάνουν τις δύο δόσεις ή το μοναδοσικό εμβόλιο και μετά θα πάνε στο επικαιροποιημένα. Αυτοί που έχουν εμβολιαστεί και είναι πάνω από 60 ετών θα πάνε γρήγορα να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Οι υπόλοιποι με την άνεσή τους θα κλείσουν τα ραντεβού και θα τα κάνουν», πρόσθεσε.