«Πείραξαν» ανθρώπινο DNA χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη

Τι είναι το Open CRISPR-1.
Ignatiev via Getty Images

Η Profluent, εταιρεία «σχεδιασμού πρωτεϊνών» με Τεχνητή Νοημοσύνη, παρουσίασε το «πρώτο στον κόσμο open source εργαλείο τροποποίησης γονιδίων με Τεχνητή Νοημοσύνη» (ΑΙ).

H εταιρεία λέει πως πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη τροποποίηση ακριβείας του ανθρώπινου γονιδιώματος με παραμετροποιήσιμους gene editors που είχαν σχεδιαστεί εξαρχής με ΑΙ. Το OpenCRISPR-1 είναι ένας «gene editor» που φτιάχτηκε με ΑΙ και αποτελείται από μια πρωτεΐνη σαν την Cas9 και RNA- οδηγό. Αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας Large Language Models (LLM) της εταιρείας, και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέσω της διαδικασίας εκπαίδευσης για το OpenCRISPR, η ΑΙ της εταιρείας έμαθε τεράστιο όγκο περιεχομένου πώς να παράγει εκατομμύρια ποικιλόμορφες «CRISPR-like» πρωτεΐνες που δεν εμφανίζονται τη φύση.

Το OpenCRISPR-1 είναι ανοιχτό για χρήση για «ηθικές έρευνες και εμπορικές χρήσεις».

«Η προσπάθεια τροποποίησης ανθρώπινου DNA με ένα σχεδιασμένο από ΑΙ βιολογικό σύστημα ήταν ένα πολύ φιλόδοξο επιστημονικό εγχείρημα» είπε ο Άλι Μαντάνι, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Profluent. «Η επιτυχία μας υποδεικνύει ένα μέλλον όπου η ΑΙ σχεδιάζει με ακρίβεια ό,τι χρειάζεται για τη δημιουργία κατά παραγγελία θεραπειών για ασθένειες» πρόσθεσε.

Η Profluent ελπίζει πως φάρμακα CRISPR θα γίνονται διαθέσιμα σε περισσότερους ασθενείς, για ένα μεγαλύτερο εύρος ασθενειών. Το πλεονέκτημα που παρέχει η ΑΙ είναι πως επιτρέπει σε ερευνητές να επανεφευρίσκουν και να φτιάχνουν συστήματα τροποποίησης γονιδίων από την αρχή, κάτι που θα ήταν αδύνατον με συμβατικές μεθόδους «πειράγματος» πρωτεϊνών.

Δημοφιλή