ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2019 13:37 EEST | Updated 20/05/2019 18:05 EEST

Πενσυλβάνια: Η στιγμή που ουρανοξύστης ισοπεδώνεται λόγω ακριβής ανακαίνισης

Η ελεγχόμενη έκρηξη έχει καταγραφεί σε πολλαπλά βίντεο.

ASSOCIATED PRESS

ΟΙ δεκαέξι χιλιάδες τόνοι ατσαλιού του Πύργου Μάρτιν, στην Πενσυλβάνια, κατέρρευσαν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα την Κυριακή, μετά από ελεγχόμενη έκρηξη στα πρώην κεντρικά γραφεία του άλλοτε κολοσσό της χαλυβουργίας, Bethlehem Steel.

Τα πλήθη συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την ισοπέδωση του υψηλότερου κτιρίου της περιοχής, έναν γίγαντα 21 ορόφων, που παρέμενε άδειος τα τελευταία δώδεκα χρόνια μετά το κλείσιμο της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Αμερικής.

Οι εκρηκτικές ύλες τοποθετήθηκαν στα χαλύβδινά στηρίγματα του Πύργου, με αποτέλεσμα το κτίτιο των 47 ετών να γκρεμιστεί σαν τραπουλόχαρτο. Η έκρηξη, η οποία διήρκησε μόλις 16 δευτερόλεπτα, δημιούργησε ένα παχύρρευστο σύννεφο σκόνης που παρέμεινε στον αέρα για αρκετά λεπτά.

Οι ιδιοκτήτες του Πύργουπέρασαν χρόνια προσπαθώντας να αναδιαμορφώσουν τη δομή των 101 μέτρων - το ψηλότερο σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Πενσυλβανία - αλλά τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γκρέμισμα και η ανοικοδόμησή του από το μηδέν ήταν πιο συμφέρουσα οικονομικά.

Τα σχέδια τους προβλέπουν έργο αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων με ιατρικά γραφεία, καταστήματα λιανικής πώλησης, εστιατόριο, πολυκατάστημα, ξενοδοχείο και 528 διαμερίσματα.

Η Βethlehem Steel ήταν ένας σημαντικός προμηθευτής πλοίων και εξοπλισμών στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου. Η εταιρεία μεταφέρθηκε στο νέο της κεντρικό γραφείο το 1972, λίγο πριν η αμερικανική βιομηχανία χάλυβα βυθιστεί σε μια σοβαρή ύφεση. Η Bethlehem Steel, η οποία απασχολούσε περισσότερους από 120.000 ανθρώπους όταν άνοιξε ο Πύργος Μάρτιν, κήρυξε πτώχευση το 2001 και έκλεισε δύο χρόνια αργότερα.

Για κάποιους, ο πύργος - που χτίστηκε σε σταυροειδές σχήμα για να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των γωνιακών γραφείων - συμβόλιζε την επιχειρηματική υπερβολή.

Πηγή: ABCNews