ΔΙΕΘΝΕΣ
06/02/2016 06:02 EET

To Πεντάγωνο δημοσίευσε φωτογραφίες από άτομα που βασάνισαν αμερικανοί στρατιώτες σε Ιράκ και Αφγανιστάν

ap
This image provided by the Department of Defense shows one of the 198 photos of detainees in Iraq and Afghanistan, involving 56 cases of alleged abuse by U.S. forces, that were released Friday, Feb. 5, 2016, in response to a Freedom of Information request from the American Civil Liberties Union. The often dark, blurry and grainy pictures are mainly of detainees' arms and legs, with faces redacted by the military, revealing bruises and cuts, and they appear far less dramatic than those released more than a decade ago during allegations of torture at Iraq's Abu Ghraib prison. (Department of Defense via AP)

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα μια σειρά φωτογραφιών που βρίσκονταν στην κατοχή του και αφορούν τις ωμότητες που είχαν διαπράξει Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν σε βάρος φυλακισμένων στις αρχές της δεκαετίας του 2000, φρόντισε όμως να κάνει πολύ προσεκτική επιλογή και διέγραψε κάθε λεπτομέρεια για τα πρόσωπα που εικονίζονται, ή το πώς υπέστησαν τους τραυματισμούς που καταγράφονται.

Οι 198 φωτογραφίες, προσβάσιμες στον ιστότοπο του Πενταγώνου (1), είναι στην πλειονότητά τους κοντινά πλάνα που καταγράφουν κακώσεις, μώλωπες και πληγές. Πρόκειται για εικόνες πολύ λιγότερο δραματικές από τα φρικτά στιγμιότυπα των βασανιστηρίων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ του Ιράκ.

Εκείνες οι φωτογραφίες, που είχαν δημοσιευθεί από ΜΜΕ το 2004, είχαν προκαλέσει διεθνές σκάνδαλο και είχαν οδηγήσει σε πολλές καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος Αμερικανών στρατιωτικών που οδηγήθηκαν ενώπιον στρατοδικείων.

Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα τις 198 φωτογραφίες κατόπιν μιας μακράς δικαστικής διένεξης με την ACLU, την ισχυρή ένωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι φωτογραφίες προέρχονται από έρευνες σχετικές με 56 καταγγελίες για παράτυπη συμπεριφορά από μέρους μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Στις 14 από τις υποθέσεις οι κατηγορίες στοιχειοθετήθηκαν και σε μία περίπτωση, οδήγησαν στην επιβολή ισόβιας κάθειρξης.

Η ACLU ζητούσε από το 2004 να δημοσιευθούν 2.000 φωτογραφίες που στοιχειοθετούν τη διάπραξη βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης κρατουμένων, οι οποίες βρίσκονται στην κατοχή των αμερικανικών αρχών.

Η οργάνωση, που κρίνει ότι η αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη δεν καταδίκασε παρά μόνο μερικούς αποδιοπομπαίους τράφους σε αυτή την υπόθεση, επέκρινε έντονα χθες το γεγονός ότι οι αρχές των ΗΠΑ δημοσίευσαν ένα πολύ μικρό μέρος του φωτογραφικού υλικού που έχουν στην κατοχή τους.

«Αυτές οι επιλεγμένες εικόνες υπάρχει κίνδυνος να παραπλανήσουν το κοινό για την πραγματική έκταση» των ωμοτήτων, επισήμανε ο Τζαμίλ Τζαφέρ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ που είναι αρμόδια για δικαστικές υποθέσεις.

Οι φωτογραφίες «απεικονίζουν μόνο ένα μικρό μέρος» των «βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση», σχολίασε από την δική της πλευρά η Νόριν Σα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τα βασανιστήρια «δεν ήταν απλά κάτι που έκαναν μερικά μαύρα πρόβατα, ήταν συστημικά, είχαν διαταχθεί από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης», πρόσθεσε η ίδια.

Ένδεκα Αμερικανοί στρατιωτικοί καταδικάστηκαν από στρατοδικεία μετά τις αποκαλύψεις για τις ωμότητες στην Αμπού Γράιμπ, ανάμεσά τους και η Λίντι Ίνγκλαντ.

Η στρατιωτίνα Ίνγκλαντ έγινε παγκοσμίως διάσημη εξαιτίας των φωτογραφιών που την απαθανάτιζαν μπροστά σε κρατούμενους δεμένους με αλυσίδες, τρομοκρατημένους από σκυλιά, στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλον. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αποτάχθηκε.

Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν χθες, πάντως, δεν αναμένεται να προκαλέσουν το κύμα αγανάκτησης που είχαν ξεσηκώσει εκείνες των ωμοτήτων στην φυλακή Αμπού Γράιμπ.

Για τον Τζαφέρ, το θέμα είναι να δοθούν στη δημοσιότητα οι υπόλοιπες 1.800 και πλέον φωτογραφίες που έχει στην κατοχή της η αμερικανική κυβέρνηση: «Οι ακόμη απόρρητες φωτογραφίες αποτελούν την καλύτερη απόδειξη των σοβαρών καταχρήσεων που διαπράχθηκαν σε στρατιωτικά κέντρα κράτησης», εξήγησε.