Πέντε τεχνικές για καλύτερη επιστροφή στην δουλειά μετά τις διακοπές των γιορτών

Λοιπόν, επιστρέψαμε. Και τώρα τι γίνεται;
.
Galina Zhigalova / EyeEm via Getty Images
.

Καλή χρονιά σε όλους...

Περάσαμε καλά. Υπήρχαν ημέρες άδειας (ή εβδομάδες, αν είμασταν τυχεροί) για πολλούς από εμάς. Γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και για όσους προσβλήθηκαν με την Ομικρον, γιορτάστηκε το τέλος της απομόνωσης. Και το σημαντικό, κοιμηθήκαμε όταν το επιθυμούσαμε.

Και καθώς είδαμε το τέλος του 2021 που, όπως και το 2020, ήταν μια χρονιά με φορολογικές υποχρεώσεις, πολλοί από εμάς - εκείνη την περίοδο - δεν ασχοληθήκαμε περισσότερο με τα καθήκοντα εργασίας (συγγνώμη, στα αφεντικά που διαβάζουν).

Κάτι που κάνει τη μεγάλη επιστροφή στο γραφείο και την επαγγελματική ζωή ακόμα πιο δύσκολη. Είμαστε κουρασμένοι, σκουριασμένοι και έχουμε ξεχάσει διακριτικά πώς να κάνουμε τη δουλειά.

Αλλά, τουλάχιστον, είμαστε όλοι μαζί.

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επανασυνδέσουμε τον εγκέφαλό μας (όπως τον ξέραμε) και να «κολλήσουμε» σε όλα εκείνα τα καθήκοντα που μπορεί να παραμελούσαμε κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Και σε χρόνο μηδέν, θα επιστρέψουμε στην παλιά κατάσταση. Εδώ είναι πέντε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ξεκινήσουμε:

1. Ας το πάρουμε χαλαρά

Αυτό δεν θα δυσκολευτούμε πολύ να το πετύχουμε. Ναι, είναι νέο έτος και ο φόρτος εργασίας πλησιάζει, αλλά είχαμε κάποιο χρόνο διαλείμματος που χρειαζόμασταν κι είναι φυσικό να είμαστε λίγο κουρασμένοι. Ας πάρουμε τον χρόνο μας κι ας αφήσουμε τον εαυτό μας να ρυθμιστεί εκ νέου προτού «επιτεθούμε» στις ευθύνες μας.

Κι, εκτός κι αν το ψήφισμά τους για το νέο έτος είναι να επιταχύνουν τη δουλειά, πολλοί από τους συναδέλφους μας θα είναι στην ίδια λογική και θα ξεκινούν επίσης χαλαρά. Άρα, υπάρχει συντροφικότητα σε αυτό.

2. Ας προγραμματίσουμε την ημέρα μας

Αν έχουμε συνηθίσει τον μεσημεριανό υπνάκο, τα μεγάλα πρωινά και να γεμίζουμε την μέρα μας με τηλεόραση και σνακ, τότε είναι σίγουρα θλιβερά νέα το ότι επιστρέφουμε στην δουλειά.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή η απασχόληση μας κάνει νόημα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε όλες αυτές τις μικρές πολυτέλειες. Ίσως θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε την νοοτροπία «να περιποιηθούμε τον εαυτό μας», αλλά σε απόσταση ασφαλείας. Ας παραγγείλουμε σε αυτό το πρωινό/μεσημεριανό (delivery) ενώ εργαζόμαστε. Ή ας προγραμματίσουμε έναν υπνάκο 20 λεπτών στο μεσημεριανό γεύμα. Ή ας παρακολουθήσουμε την αγαπημένη μας εκπομπή ενώ τρώμε στο διάλειμμά μας.

3. Υπνος, ύπνος, ύπνος

Αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο να γίνει, καθώς πολλοί από εμάς αναπτύξαμε το πρότυπο ύπνου ενός εφήβου, που πηγαίνει για ύπνο στις 2 ή 3 το πρωί και ξαπλώνει την επόμενη μέρα.

Είναι κρίμα που δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε (αλλά επίσης, ήταν ποτέ πραγματικά σοφό να μείνουμε ξύπνιοι μέχρι τόσο αργά;) Ας αποφύγουμε, λοιπόν, την εκδίκηση της αναβλητικότητας πριν τον ύπνο κι ας κοιμηθούμε νωρίτερα. Θα είμαστε πιο χαρούμενοι για αυτό την επόμενη μέρα.

4. Ας απενεργοποιήσουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές

Είναι η μεγαλύτερη ντροπή της ζωής μας το ότι όταν είναι γραφτό να κάνουμε πράγματα είμαστε συχνά κουρασμένοι όσο δεν παίρνει άλλο, αλλά όταν πρόκειται για την ώρα του ύπνου, ο ύπνος δεν φαίνεται πουθενά.

Έχοντας, λοιπόν, υπόψη την προηγούμενη συμβουλή, ας στοχεύσουμε να κάνουμε περισσότερο, υψηλής ποιότητας αντί για μεγαλύτερο (ή συντομότερο) ύπνο με διαλείμματα.

Ένας τρόπος για να διασφαλίσουμε καλύτερα μια καλή νυχτερινή ξεκούραση είναι αφήνοντας τις ηλεκτρονικές συσκευές. Η Κάθρην Πίνκχαμ, σύμβουλος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας και ιδρύτρια της The Insomnia Clinic λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη χρήση του τηλεφώνου μας αυτή τη στιγμή είναι το μπλε φως και η διέγερση. «Το μπλε φως είναι ο τύπος φωτός που εκπέμπεται από την τεχνολογία», λέει. «Μελέτες έχουν βρει ότι το μπλε φως αναστέλλει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου μελατονίνης, η οποία αναπτύσσεται φυσικά με το σκοτάδι και τη μείωση του φωτός».

Εάν δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε την συσκευή μας το βράδυ, αξίζει να σκεφτούμε να πάρουμε ένα φίλτρο μπλε φωτός, το οποίο αλλάζει τον τύπο του φωτός που εκπέμπεται από την οθόνη μας, έτσι ώστε να μην επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης. Αλλά αυτό δεν θα λύσει το άλλο ζήτημα (που προκύπτει) από την τεχνολογία: την τόνωση. «Η ιδέα είναι ότι, αν είσαι στο τηλέφωνό σου ή στο φορητό σου υπολογιστή όλη τη νύχτα, δεν θα χαλαρώσεις ούτως ή άλλως», σημειώνει η Πίνκχαμ.

5. Ας προγραμματίσουμε κάτι για αργότερα

Η επανέναρξη της κανονικής ζωής μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι όλη η διασκέδαση έχει, προς το παρόν, περάσει. Η επόμενη συναρπαστική περίσταση μπορεί να μην είναι ακόμα ορατή. Αλλά ποιος είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τις διακοπές ή τα γενέθλια για να δούμε την οικογένειά μας, να φάμε λαίμαργα (εντός λογικής φυσικά) και να αφήσουμε τον εαυτό μας να κάνει ένα διάλειμμα;

Εάν νιώθουμε απογοητευμένοι για όλα αυτά, τότε ας προγραμματίσουμε κάτι διασκεδαστικό για αυτό το βράδυ, ή (για) το Σαββατοκύριακο ή για οποιαδήποτε ώρα της εβδομάδας.

Θα μας «δώσει» κάτι να περιμένουμε και να βεβαιωθούμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή τη ζοφερή μέρα.