Πέντε τύποι πονοκεφάλων που καλό είναι να μην αγνοήσουμε

Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν. Τα παρακάτω, όμως, σημάδια θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη.
Συχνός είναι ο πονοκέφαλος εν ώρα εργασίας
Image Source via Getty Images/Image Source
Συχνός είναι ο πονοκέφαλος εν ώρα εργασίας

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής μας. Ακόμη και οι ημικρανίες είναι συχνές στον γενικό πληθυσμό. Περίπου 1 στα 4 νοικοκυριά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα μέλος που παλεύει με ημικρανίες, καθιστώντας την την τρίτη πιο διαδεδομένη ασθένεια στον κόσμο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Έρευνας για την Ημικρανία.

Άτομα που έχουν τακτικά (και με) ένταση πονοκεφάλους και ημικρανίες, αλλά αισθάνονται εντάξει μεταξύ αυτών των επεισοδίων συνήθως δεν έχουν τίποτα να ανησυχούν, αναφέρει ο Στήβεν Σιλμπερστάιν, καθηγητής και διευθυντής του Jefferson Headache Center στη Φιλαδέλφεια. Οταν, όμως, αντιμετωπίζουμε ασυνήθιστους πονοκεφάλους, αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη.

«Εάν ο πονοκέφαλος είναι διαφορετικός από ό, τι συνήθως ή εάν είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε αυτόν τον τύπο πονοκέφαλου, τότε είναι σημαντικό να διερευνήσουμε το θέμα», δηλώνει στην HuffPost ο Σιλμπερστάιν.

Αυτοί οι τύποι πονοκεφάλων ονομάζονται δευτερογενείς πονοκέφαλοι, σύμφωνα με την Μέρλε Ντάιμοντ, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Diamond Headache Clinic στο Σικάγο και μέλος του Εθνικού Ιδρύματος Πονοκέφαλου (ΗΠΑ). Και ενώ αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 3 έως 4% όλων των πονοκεφάλων που προαναφέρθηκαν, μπορεί να σηματοδοτήσουν ορισμένες σοβαρές ανησυχίες για την υγεία.

Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας τις βασικές κόκκινες γραμμές για το πότε ο πονοκέφαλός μας μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από απλός πόνος και τι να κάνουμε εάν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε έναν από αυτούς τους τύπους πονοκεφάλου.

Ενας εξαιρετικά επίπονος πονοκέφαλος από το πουθενά

Είναι έξυπνο να φρενάρουμε αν συμβεί αυτό, ειδικά εάν δεν έχουμε συνήθως πονοκεφάλους.

«Ο πόνος στο κεφάλι που συμβαίνει πολύ γρήγορα και είναι πολύ κακό σημάδι - θα μπορούσε να είναι το σημάδι ενός ανευρύσματος εγκεφάλου», αναφέρει η Ντάιμοντ.

Κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού ανευρύσματος, τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλό μας αρχίζουν να διογκώνονται λόγω αδυναμίας στο τοίχωμα των αγγείων. Καθώς το αίμα συνεχίζει να συσσωρεύεται, μπορεί να οδηγήσει το αγγείο να παρουσιάσει «διαρροή» ή να σπάσει στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό. Αυτός ο τύπος πονοκέφαλου αναφέρεται συχνά ως πονοκέφαλος κεραυνών, ο οποίος ονομάζεται (έτσι) για την οδυνηρή και ξαφνική φύση του, λέει ο Σιλμπερστάιν.

Νέος πονοκέφαλος που είναι χειρότερος το πρωί

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι οι ξαφνικοί πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σημάδι όγκου του εγκεφάλου, αλλά η Ντάιμοντ αναφέρει ότι αυτό δεν συμβαίνει συνήθως.

Οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με όγκους εντοπίζονται συχνά στο τμήμα του εγκεφάλου όπου βρίσκεται το ζήτημα, εξηγεί η ίδια. Σε έναν πονοκέφαλο που σχετίζεται με όγκο, μπορεί επίσης να παρατηρήσουμε ότι ο πόνος στο κεφάλι είναι επίμονος και ότι είναι χειρότερος το πρωί.

Πονοκέφαλος μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός

Η αντιμετώπιση ενός πονοκεφάλου μαζί με πυρετό, εξάνθημα ή δύσκαμπτο λαιμό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ιογενούς λοίμωξης, όπως μηνιγγίτιδα. «Αυτή είναι μια οξεία βακτηριακή λοίμωξη του εγκεφάλου», λέει η Ντάιμοντ. «Ακόμα κι αν συνήθως υποφέρουμε από πονοκεφάλους, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τι άλλο συμβαίνει στο σώμα, ώστε να μπορούμε να αναζητήσουμε (την κατάλληλη) φροντίδα εάν χρειαστεί. «Το ίδιο ισχύει για πονοκέφαλο που συνοδεύεται από πυρετό και άλλα συμπτώματα όπως απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς, ρίγη, δύσπνοια ή κόπωση. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη λοίμωξης κορονοϊού».

Πονοκέφαλοι που έρχονται και φεύγουν όταν σηκωνόμαστε ή χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου

Αυτοί οι τύποι πονοκεφάλων μπορεί να υποδηλώνουν πολύ υψηλή ή χαμηλή πίεση στο κεφάλι, λέει ο Σιλμπερστάιν. Ομοίως, εάν έχουμε πονοκέφαλο που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αποτελεί έναν κώδωνα κινδύνου για διάφορα ζητήματα και είναι καλύτερο να το ελέγξουμε. Σε γενικές γραμμές, οποιοσδήποτε χρόνιος πόνος δεν πρέπει να μείνει χωρίς να αντιμετωπιστεί.

Πονοκέφαλοι που εμφανίζονται μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμόμαστε είναι η ηλικία μας.
«Εάν κάποιος είναι 50 ετών και άνω, δεν είχε ποτέ προβλήματα με πονοκεφάλους στο παρελθόν (και ξαφνικά παρουσιάζονται), αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι που ονομάζεται γιγαντιαία κυτταρική αρτηρίτιδα», λέει ο Σίλβερστάιν.

Αυτό συμβαίνει όταν οι αρτηρίες γύρω από το τριχωτό της κεφαλής φλεγμονώνονται, οδηγώντας σε προβλήματα όρασης, ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής και πόνο στη γνάθο εκτός από σοβαρούς πονοκεφάλους.

Εάν είχαμε πονοκεφάλους όλη μας τη ζωή, αλλά τώρα είναι ξαφνικά διαφορετικοί, αντιμετωπίζουμε αυτό που είναι γνωστό ως «θεμελιώδης αλλαγή» και πρέπει να λάβουμε ιατρική βοήθεια.

«Ας υποθέσουμε ότι είμαστε 40 ετών και βιώνουμε έναν εντελώς διαφορετικό πονοκέφαλο ή αλλαγή των συμπτωμάτων (του)», λέει η Ντάιμοντ. «(Τότε) πρέπει να ενημερώσουμε τον ιατρό μας για αυτό, γιατί τώρα τα χαρακτηριστικά των πονοκεφάλων μας έχουν αλλάξει και πρέπει να καταλάβουμε γιατί».