H διαλείπουσα νηστεία μπορεί πράγματι να βοηθά ορισμένους ασθενείς. Αλλά για κάποιους είναι μια τεράστια παγίδα. Olga Yastremska via Getty Images

Στο TikTok ένα σωρό fitness influencers δοξάζουν τη διαλείπουσα νηστεία, γνωστή και ως διαλειμματική δίαιτα για την αποτελεσματικότητά της ως προς την απώλεια βάρους. Πρόκειται στην ουσία για το πλάνο που επιβάλλει να μένουμε νηστικοί για δεκαέξι ώρες και να τρώμε κανονικά τις υπόλοιπες οκτώ ώρες της ημέρας. Πολύς κόσμος, μαζί και ορισμένοι ειδικοί, ισχυρίζονται ότι τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας είναι πολλά. Από το ότι μας βοηθά να περιορίσουμε το φαγητό αργά τη νύχτα, μέχρι το ότι μειώνει τη φλεγμονή και μαζί τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Αλλά για όσους έχουν περάσει διατροφική διαταραχή και είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή ευάλωτοι στο να κυλίσουν και πάλι, η διαλείπουσα νηστεία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια κοινωνικά αποδεκτή «μεταμφίεση» του προβλήματος. 
Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι θα ανησυχούσαν αν έβγαιναν με έναν/μια φίλο/η και αυτός/ή δεν έτρωγε το παραμικρό. Αν όμως ο/η φίλος/η αυτός τους διαβεβαίωνε ότι κάνει διαλειμματική; Αυτό θα τους καθησύχαζε και ίσως σταματούσαν να τον/την προτρέπουν να τσιμπήσει κάτι.

Advertisement
Advertisement

«Η διαλείπουσα νηστεία πράγματι μπορεί μερικές φορές να χρησιμεύσει ως κοινωνικά αποδεκτή πρόφαση για διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές», μας προειδοποιεί και η διατροφολόγος Μπέκι Μερ, διευθύντρια διατροφής στο The Renfrew Center, ένα δίκτυο εγκαταστάσεων θεραπείας διατροφικών διαταραχών. «Ενώ συχνά προωθείται ως πολύτιμο εργαλείο που συμβάλλει στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι εξαιρετικά προβληματικό. Ειδικά για όσους έχουμε ιστορικό διατροφικών διαταραχών», προσθέτει η Μερ.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-semadia-poe-marteroen-krise-katathlipses-ti-kindeno-diatrechoeme-an-den-to-antimetopisoeme_gr_67eea770e4b092af721e0e25&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

H Μερ εξηγεί ότι επειδή η διαλειμματική νηστεία απαιτεί παράλειψη γευμάτων και αγνόηση των ενδείξεων πείνας, αυτό θα μπορούσε να καμουφλάρει τη διατροφική διαταραχή χωρίς να προκαλεί ανησυχία στον στενό κύκλο του ατόμου – ή ημών των ιδίων. Την ίδια στιγμή η Άνα Μαρί Μελία επικεφαλής στο Eating Recovery Center προειδοποιεί πως «Για τα άτομα που είναι γενετικά και περιβαλλοντικά ευάλωτα στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών, κάθε μορφή θερμιδικού περιορισμού ή αυστηρών κανόνων διατροφής – συμπεριλαμβανομένης της διαλείπουσας νηστείας – αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο, ακόμα κι αν η διαλείπουσα νηστεία φαίνεται αβλαβής ή ακόμη και ωφέλιμη στην αρχή».

Συμπέρασμα: Τα πιθανά οφέλη της διαλείπουσας νηστείας δεν υπερτερούν των κινδύνων εμφάνισης ή επιδείνωσης μιας διατροφικής διαταραχής.

Τα σημάδια ότι η διαλείπουσα νηστεία έχει εξελιχθεί  σε διατροφική διαταραχή περιλαμβάνουν:

  • Συμπεριφορές, όπως η υπερβολική άσκηση ή η πρόκληση εμετού μετά το γεύμα

    Advertisement
  • Η αποφυγή γευμάτων με άλλους ανθρώπους 

  • Η υπερβολική ενασχόληση με την προετοιμασία του φαγητού, την εικόνα του σώματος ή το βάρος

  • Η χαμηλή ενέργεια

    Advertisement
  • Οι διαταραχές της διάθεσης

  • Τα προβλήματα ύπνου ή δυσκολία συγκέντρωσης

  • Η κατανάλωση μόνο 100% υγιεινών τροφών 

    Advertisement
  • Το να τρώει κανείς μυστικά από όλους

  • Συμπτώματα υπερφαγίας

  • Άγχος, ενοχή ή ντροπή όταν το άτομο τρώει έξω ή περισσότερο από το «επιτρεπόμενο» 

    Advertisement
  • Αρνητικές ή συναισθηματικά αντιδραστικές απαντήσεις σε εκφράσεις ανησυχίας για αλλαγές στη συμπεριφορά

    Advertisement
  • Οποιεσδήποτε πρόσθετες ή αυξανόμενες συμπεριφορές που μπορεί να σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές, όπως η χρήση καθαρτικών

https://www.huffingtonpost.gr/entry/nees-meletes-isos-to-payoto-diatarassei-semantika-ten-eyeia-toe-enteroe_gr_682c5632e4b0f527e57b0122

Ποιοι δεν πρέπει να δοκιμάσουμε τη διαλείπουσα νηστεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουμε διαλείπουσα νηστεία σε τακτική βάση. Ειδικά εκείνοι με ιστορικό διατροφικών διαταραχών, προβλήματα ψυχικής υγείας ή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Εάν δηλαδή έχουμε ήδη μια εύθραυστη σχέση με το φαγητό και επηρεαζόμαστε πολύ αρνητικά από κανόνες ή περιορισμούς, τότε η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι για εμάς.

Advertisement

Τα σώματά μας είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μας ενημερώνουν όταν χρειάζονται καύσιμα. Η παράβλεψη αυτών των μηνυμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα. Σε επίπεδο συναισθηματικό αλλά και σωματικό. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φαγητό πέρα από καύσιμο είναι και πηγή ευχαρίστησης

Οπότε ακόμα κι αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, το καλύτερο είναι να αφουγκραζόμαστε τα σημάδια της πείνας και να τα ικανοποιούμε με πιο έξυπνους, θρεπτικούς και χορταστικούς τρόπους. Και προτού αρχίσουμε να υπακούμε σε κανόνες που ορίζουν ανεπάγγελτοι χρήστες των social media θα πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το σώμα μας. Αυτό ξέρει καλύτερα!