Πέθανε η Ουρανία Εφραίμογλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Mαζί με τον σύζυγο της εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν το 1993 το Ίδρυμα με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Eurokinissi

Έφυγε από τη ζωή σήμερα, σε ηλικία 89 ετών, η πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Ουρανία Εφραίμογλου, σύζυγος του αείμνηστου Λάζαρου Εφραίμογλου. Mαζί με τον σύζυγο της εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν το 1993 το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Από τον θάνατο του Λάζαρου Εφραίμογλου, το 2013, διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και ήταν ισόβιος εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Η Ουρανία Εφραίμογλου είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Αργυρό Μετάλλιο της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Επίσης, έχει βραβευθεί για το φιλανθρωπικό και το κοινωνικό της έργο με το Alumni Achievement Award, από το American College of Greece, από το Πολεμικό Ναυτικό, από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τρικολώνων και ανακηρύχτηκε Μεγάλη Ευεργέτιδα της Στεμνίτσας.

«Με βαθιά θλίψη, αλλά και ευγνωμοσύνη, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αποχαιρετά την Ουρανία Εφραίμογλου, η οποία με τη μακροχρόνια φιλανθρωπική, κοινωνική και πολιτιστική δράση της, στο πλευρό του συζύγου της προσέφερε τα μέγιστα στη χώρα, με κορωνίδα, φυσικά, τη δημιουργία του ΙΜΕ» αναφέρει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε ανακοίνωση του, ενημερώνοντας ότι η κηδεία της Ουρανίας Εφραίμογλου θα τελεστεί στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σε επόμενη ενημέρωση του Ιδρύματος.

Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να πραγματοποιηθούν δωρεές στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για την υποστήριξη των δράσεων του Ιδρύματος. Αριθμός λογαριασμού: GR 5102602400000370200054382 (Eurobank)

Η Ουρανία Εφραίμογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Αποφοίτησε από την Ιόνιο Σχολή Θηλέων, ενώ, παράλληλα, φοιτούσε στη Γαλλική Ακαδημία και στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Το 1951 εισήχθη στο Pierce College, από όπου αποφοίτησε το 1954 με δίπλωμα Εμπορικών Σπουδών. Εργάστηκε εθελοντικά για 10 χρόνια στη ΧΕΝ Αθηνών και στον «Όμιλο Εθελοντών». Το 1961 παντρεύτηκε τον Λάζαρο Εφραίμογλου με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο, τον Δημήτρη Εφραίμογλου. Το 1962 δημιούργησαν με τον Λάζαρο Εφραίμογλου την Εστία Κοριτσιού «Φιλοθέη η Αθηναία», δομή φιλοξενίας ανήλικων κοριτσιών. Το 1980 εκπαιδεύτηκε στο «Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου», το οποίο ιδρύθηκε από τον Γιώργο Βασιλείου -επί σειρά ετών πρόεδρο της Παγκοσμίου Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής- και τη Βάσω Βασιλείου. Από το 1984 έως το 2018, προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο ΑΚΜΑ, επί 34 συναπτά έτη, ενώ, παράλληλα, ήταν γενική γραμματέας του ΔΣ έως το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή