Πέθανε o πρωτοπόρος σχεδιαστής μόδας Κανσάι Γιαμαμότο

Ήταν ο πρώτος Ιάπωνας που παρουσίασε κολεξιόν στο Λονδίνο. Η πολύχρονη συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Μπόουι.

Ο Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας Κανσάι Γιαμαμότο, πρωτοπόρος της βιομηχανίας μόδας στην πατρίδα του, γνωστός από τη συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Μπόουι, πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία 76 ετών, ανακοίνωσε η κόρη του.

«Εγκατέλειψε αυτόν τον κόσμο ειρηνικά, περιστοιχισμένος από τους αγαπημένους του», ανακοίνωσε στο instagram η ηθοποιός Μιράι Γιαμαμότο.

«Στα μάτια μου, ο πατέρας μου δεν ήταν απλώς το αεικίνητο πνεύμα που γνώριζε ο κόσμος, αλλά κάποιος που ήταν πάντα συμπονετικός, καλόκαρδος και τρυφερός».

Ο Γιαμαμότο, γνωστός για τις τολμηρές δημιουργίες του με τα πολύχρωμα μοτίβα, τα έντονα χρώματα, το ανδρόγυνο και φουτουριστικό στυλ, αλλά και στοιχεία από την ιαπωνική παράδοση, υπήρξε ο πρώτος Ιάπωνας σχεδιαστής που παρουσίασε κολεξιόν στο Λονδίνο και γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση μετά την συνεργασία του με τον Μπόουι και τις δημιουργίες κοστουμιών για το alter ego, Ζίγκι Στάρνταστ.

Γεννημένος το 1944 στη Γιοκομάχα, ο Γιαμαμότο σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Στράφηκε στη μόδα το 1965 και με την ολοκλήρωση των σπουδών του, δημιούργησε δική του εταιρεία στο Τόκιο. Το 1971 έκανε το ντεμπούτο του σε Βρετανία και ΗΠΑ και το 1975 στο Παρίσι, όπου δύο χρόνια αργότερα άνοιξε μπουτίκ με τις δημιουργίες του.

Παρουσίασε την τελευταία συλλογή του για το φθινόπωρο / χειμώνα του 1992, αν και συνέχισε να δίνει το όνομά του σε διάφορα προϊόντα, από γυαλιά έως σκεύη για την κουζίνα.

Η διάσημη μεταλλικές ριγέ φόρμα, δημιουργία του Κανσάι Γιαμαμότο για τον Ντέιβιντ Μπόουι. 
Η διάσημη μεταλλικές ριγέ φόρμα, δημιουργία του Κανσάι Γιαμαμότο για τον Ντέιβιντ Μπόουι. 
Με τη Βίβιεν Γουέστγουντ το 2013 στο Λονδίνο. 
Με τη Βίβιεν Γουέστγουντ το 2013 στο Λονδίνο. 

Με πληροφορίες από cnn.com