ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/03/2020 08:18 EET | Updated 27/03/2020 13:30 EET

Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος

Ορφανό το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

.

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, πέθανε την Πέμπτη 26 Μαρτίου, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας ορφανό έναν θεσμό που αποτέλεσε για τον ίδιο έργο ζωής. Ηταν 64 ετών.

Γεννημένος το 1956 στην Αθήνα, ο Αντώνη Παπαδόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Ακαδημία του Κιέβου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μάλιστα, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε και ως ηθοποιός, ενώ έκανε, παράλληλα, έξι ταινίες μικρού μήκους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Στενή υπήρξε και η συνεργασία του με τη δημόσια τηλεόραση, για την οποία γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ.

Από το 1985 συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία υποστήριξης του Φεστιβάλ Δράμας ως κύριου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα, το οποίο κατάφερε να καθιερώσει ως σημαντικό κινηματογραφικό θεσμό και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση το 1999 και παρέμεινε στο τιμόνι του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟΑ ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας.

Στις 14 Ιανουαρίου, η Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών βράβευσε τον Αντώνη Παπαδόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στον κινηματογράφο και στον χώρο του πολιτισμού.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 12:30, στο Κοιμητήριο Παπάγου. 

Μενδώνη: Λίγοι πέτυχαν να μείνουν τόσα δημιουργικά χρόνια στην ηγεσία ενός σημαντικού πολιτιστικού θεσμού

«H κινηματογραφική οικογένεια έχασε ένα διακεκριμένο της μέλος, έναν αγαπητό άνθρωπο. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, επί δεκαετίες, ταυτίστηκε με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Κατόρθωσε ένα τοπικό φεστιβάλ, με σκληρή δουλειά, να το κάνει διεθνές. Ο ίδιος, συμμετείχε αρχικά, από το 1985, στις προσπάθειες στήριξης του θεσμού, και στη συνέχεια, στην καθιέρωσή του ως το κεντρικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη χώρα.

Λίγοι πέτυχαν να μείνουν τόσα δημιουργικά χρόνια στην ηγεσία ενός σημαντικού πολιτιστικού θεσμού. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1999 έως και την τελευταία στιγμή, το πέτυχε με την απόλυτη αφοσίωσή του και την πίστη του σ’ αυτό που έκανε.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος αγάπησε την ταινία μικρού μήκους, τόσο ως δημιουργός, όσο και ως υποστηρικτής των νέων κινηματογραφιστών στα πρώτα τους βήματα. Πολλοί σκηνοθέτες μας οφείλουν και σε εκείνον την εξέλιξη τους. Με τις πρωτοβουλίες του και την δραστηριότητά του, η Δράμα είναι σήμερα ο χώρος  της ετήσιας συνάντησης των μικρομηκάδων τόσο της Ελλάδας όσο και των διεθνών δημιουργών. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο οποίο διετέλεσε και Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας, τιμά την προσφορά του Αντώνη Παπαδόπουλου στον ελληνικό κινηματογράφο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συνεργάτες του στο Φεστιβάλ, στους φίλους του». 

Το ΦΚΘ αποχαιρετά τον Αντώνη Παπαδόπουλο

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με θλίψη αποχαιρετά τον Αντώνη Παπαδόπουλο, τον αγαπημένο φίλο Αντώνη.

 O σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, στήριξε το ελληνικό σινεμά με πάθος. Ήταν δημιουργός που αγάπησε τους δημιουργούς. Ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των νέων σκηνοθετών. Ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η ψυχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στην πολύχρονη πορεία του στο Φεστιβάλ Δράμας συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του θεσμού και στήριξε τους μικρομηκάδες με επιμονή και αφοσίωση.

 Στη σύζυγό του Κάλλη, εργαζόμενη και φίλη του Φεστιβάλ και στην κόρη του Ιωάννα, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ θα βρίσκονται στο πλευρό τους.

Συλλυπητήριο μήνυμα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας, συνδέθηκε άρρηκτα με την ελληνική ταινία μικρού μήκους και την μεγαλύτερη γιορτή της, το Φεστιβάλ Δράμας, τον πρώτο μεγάλο σταθμό των νέων Ελλήνων σκηνοθετών προς το καλλιτεχνικό τους μέλλον. 

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος στήριξε με πάθος το φεστιβάλ από την ίδρυσή του, ως μέλος μιας ομάδας νέων κινηματογραφιστών που ήρθαν στην Δράμα με ενθουσιασμό κι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της εκεί Κινηματογραφικής Λέσχης για τη δημιουργία ενός φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους πανελλαδικής εμβέλειας, έως ότου αναλάβει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του το 1999, θέση την οποία κατείχε μέχρι χθες. 

Το αποτύπωμά του Αντώνη Παπαδόπουλου καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του θεσμού. Επί των ημερών του το Φεστιβάλ Δράμας έγινε και διεθνές, επιτρέποντας στον κινηματογράφο και στις δράσεις γύρω από αυτόν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης που αδιαλείπτως το φιλοξενεί. 

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.