Πέθανε ο Βασίλης Βάρσος εκ των ιδιοκτητών του ιστορικού γαλακτοπωλείου - ζαχαροπλαστείου της Κηφισιάς

Ηταν ο ένας από τους δύο εγγονούς του Βασίλη Βάρσου, που άνοιξε το 1892 το γαλακτοπωλείο - ζαχαροπλαστείο, στην οδό Κασσσαβέτη.
Facebook
Facebook

Πέθανε το βράδυ της Τρίτης 14 Ιανουαρίου ο Βασίλης Βάρσος, ένας εκ των ιδιοκτητών του γνωστού γαλακτοπωλείου - ζαχαροπλαστείου της Κηφισιάς, με ιστορία που ξεπερναει τα 128 χρόνια.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφησιάς με ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Facebook, εκφράζοντας την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Βασίλη Βάρσου.

Επισημαίνει μάλιστα πως υπήρξε αγαπητός στην Κηφισώτικη οικογένεια, εξαιρετικός επιχειρηματίας και καλός οικογενειάρχης.

Ο Βασίλης Βάρσος ήταν ο ένας από τους δύο εγγονούς του Βασίλη Βάρσου, που άνοιξε το 1892 το γαλακτοπωλείο - ζαχαροπλαστείο, στην οδό Κασσσαβέτη. Μαζί με τον Γιώργο Βάρσο, ήταν η τρίτη γενιά που «έτρεχε» την επιχείρηση – ορόσημο των Βορείων Προαστίων. Τα τελευταία χρόνια εισήλθε και επίσημα στην επιχείρηση η τέταρτη γενιά, ο Κωνσταντίνος κι ο Αντώνης.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στον Αγιο Δημήτριο της Κηφισιάς.

Η ιστορία του γαλακτοπωλείου - ζαχαροπλαστείου

Το 1890, ο ιδρυτής της εταιρείας Βασίλειος Χ. Βάρσο έφυγε από την Καστριώτισσα, Φωκίδος με τον αδελφό του και ήρθαν στην Αθήνα.

Το 1892 σε ηλικία των 16, άνοιξε ένα κατάστημα παραγωγής γάλακτος στην γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στην Αθήνα.

Το 1910 ο Βάρσος άκμαζε καθώς απασχολούσε 24 άτομα προσωπικό και είχε ένα από τα μεγαλύτερα ψυγεία της εποχής με 20 παγοκολώνες.

Το 1922 αποφασίστηκε να μεταφερθεί η επιχείρηση στο κέντρο της Κηφισιάς γιατί εκείνη την εποχή οι κάτοικοι της είχαν την μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Κατά την διάρκεια των σκληρών χρόνων της Γερμανικής κατοχής πολλοί Αθηναίοι ήρθαν να ζήσουν στην Κηφισιά, μιας και ήταν πιο εύκολο να βρουν φαγητό. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου το καθαρό γάλα ήταν πολύ δυσεύρετο αφού συνήθως ήταν νερωμένο.

Ο Βάρσος, από σεβασμό προς τους πελάτες του, λάμβανε το γάλα από τους παραγωγούς και τους το διένειμε αμέσως, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ήταν αγνό και καθαρό. Αυτή η υπεύθυνη στάση και η ειλικρίνεια δημιούργησε πολλούς σταθερούς και αποκλειστικούς πελάτες.

Το 1950 ο Κωνσταντίνος Βάρσος έδωσε μια νέα ώθηση στην εταιρεία, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισήγαγε αγελάδες από την Ολλανδία. Μια Ολλανδική αγελάδα απέδιδε 35-40 κιλά γάλα, ενώ μια Ελληνική απέδιδε 8-10 κιλά. Φυσικά, οι Ολλανδοί πουλούσαν μόνο αγελάδες και όχι ταύρους ώστε να διατηρηθεί η αποκλειστικότητα τους. Ο Κωνσταντίνος μιας και ήταν ένας πολύ έξυπνος επιχειρηματίας, κατάφερε να αγοράσει κάποιες έγκυες αγελάδες κατά την διάρκεια των ταξιδιών του στην Ολλανδία.

Οι περισσότερες από αυτές έχασαν τα μικρά τους κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους με ατμόπλοιο, αλλά από τα λίγα που σώθηκαν, κατάφερε να πάρει δύο ταύρους. Έτσι του δόθηκε η δυνατότητα να αναπαράγει και να βελτιώσει το γένος, κάτι που ήταν μια επανάσταση για την διαχείριση των αγροκτημάτων και την παραγωγή γάλακτος.

Το 1965 ο Γιώργος και ο Βασίλης Βάρσος ανέλαβαν την διαχείριση, και η ανάπτυξη και η πρόοδος της εταιρείας συνεχίστηκε. Μάλιστα τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, λόγω του τεράστιου πλήθους κόσμου που συσσωρεύτηκε για να ψωνίσει από το Βάρσο, χρειάστηκε η προστασία της αστυνομίας διότι οι πελάτες είχαν φτάσει μέχρι την Πλατεία της Κηφισιάς(Τροχονόμο).

Στις κρίσιμες πολιτικές ώρες που πέρασε η Ελλάδα τον Ιούλιο του 1965 το κατάστημα Βάρσος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Το βράδυ εκείνο άρχισαν να μαζεύονται υπουργικά αυτοκίνητα έξω απο το κατάστημα και οι υπουργοί χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα της επιχείρησης για τις συνομιλίες τους. Μετά από 1 ωρα το κατάστημα ήταν ανοικτό μόνο για υπουργούς και βουλευτές με την Αικατερίνη Βάρσου να προσφέρει καφέδες και κρουασάν.

Τις πρωινές ώρες ήρθε και το «βαρύ πυροβολικό» όπως λέγανε Μητσοτάκης, Παπασπύρου και Αλαμάνης που στηρίζαν τις ελπίδες τους ώστε να μην παραιτηθεί ο Παπανδρέου χωρίς κανένα αποτελέσμα.

Το 1967 η εταιρεία αγόρασε μηχανήματα, των οποίων η χρήση είχε ως αποτέλεσμα μια κατά πολύ βελτιωμένη διαδικασία παραγωγής και μια ακόμα υψηλότερη ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι Γερμανοί επιχειρηματίες αντέγραψαν συνδυασμούς και χρήσεις των μηχανημάτων κατά την διάρκεια μίας από τις επισκέψεις τους στο εργαστήριο και μετά ενσωμάτωσαν αυτές τις αλλαγές στις νέες μηχανές τους.

Το 1980 τo κατάστημα Βάρσος είναι το πρώτο στην Ελλάδα που κάνει εγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου για την παραγωγή γάλακτος από τον καθηγητή διδακτορικού κο Ιωάννου. Η βελτίωση επήλθε κάνοντας διανομή ατμού στους 170 βαθμούς Κελσίου σε όλα τα μηχανήματα.

Το 1992 ο Βάρσος γιορτάζει 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και είναι μια από τις λίγες αιωνόβιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που συνεχίζει πιστή στις αξίες της.

Στα προϊόντα του μαζί με το λογότυπο, εμφανίζεται και φράση σήμα κατατεθέν του γαλακτοπωλείου, «Σε πείσμα των καιρών».

Το 2012 γίνεται πλήρης ανακαίνηση στον χώρο της σάλας αλλά και στο πίσω μέρος που λειτουργεί ο κήπος του καταστήματος.

Popular in the Community