Πέτρινη απόδειξη 2.500 ετών βρέθηκε στα Ιεροσόλυμα

Χρονολογείται στην πρώιμη Ρωμαϊκή περίοδο.
Eliyahu Yanai/City of David

Ανακαλύφθηκε πέτρινη απόδειξη 2.000 ετών στην Ιεροσόλυμα.

Όταν αγοράζουμε ένα προϊόν από ένα κατάστημα η απόδειξη που θα λάβουμε είναι από χαρτί. Πριν από 2.000 χρόνια, ένα σημαντικό οικονομικό αρχείο καταγράφηκε σε ένα πολύ πιο βαρύ υλικό: την πέτρα.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν την ενεπίγραφη απόδειξη αγοράς στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης του Δαβίδ* στα Ιεροσόλυμα. Η πέτρα σε μέγεθος χεριού έχει επτά γραμμές μερικώς διατηρημένου κειμένου που αναφέρει ονόματα ανθρώπων και χρηματικά ποσά.

Αυτά τα γράμματα και οι αριθμοί είναι πιθανότατα τα χρήματα που έπρεπε να λάβουν εργαζόμενοι ή άτομα που χρωστούσαν χρήματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atiqot.

«Εκ πρώτης όψεως, η λίστα με τα ονόματα και τους αριθμούς μπορεί να μην φαίνεται συναρπαστική, αλλά το να πιστεύουμε ότι, όπως και σήμερα, οι αποδείξεις χρησιμοποιούνταν και στο παρελθόν για εμπορικούς σκοπούς και ότι μια τέτοια απόδειξη έφτασε σε εμάς, είναι σπάνιο και ευχάριστο. Αυτό μας επιτρέπει να μάθουμε πως ήταν ζωή στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ», δήλωσαν οι συντάκτες της μελέτης, οι αρχαιολόγοι Εστερ Εσελ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan και Νάχσχον Σζάντον, αρχαιολόγος της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.

Τα ευανάγνωστα μέρη του κειμένου της απόδειξης περιλαμβάνουν ονόματα με αριθμούς γραμμένους δίπλα τους.

Για παράδειγμα, μια γραμμή γράφει το όνομα Σιμόν, ένα δημοφιλές βιβλικό ανδρικό όνομα κατά την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο (37 π.Χ. έως 70 μ.Χ.), είπαν οι ερευνητές. Μετά το όνομα βρίσκεται το εβραϊκό γράμμα mem, μια συντομογραφία του ma’ot - στα εβραϊκά τα «χρήματα».

Η πέτρα βρέθηκε σε ένα σωρό συντριμμιών κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής του 2016 στην οδό Προσκυνήματος. Όταν η Ιερουσαλήμ και η γύρω περιοχή ήταν επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αυτός ο δρόμος ήταν πιθανότατα εμπορικός κόμβος. Ο δρόμος είχε πλάτος περίπου 600 μέτρα, συνδέοντας την πύλη της πόλης της Ιερουσαλήμ με τις πύλες του Όρους του Ναού και του Δεύτερου Ναού, που οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν το μ.Χ. 70.

Τέσσερις άλλες εβραϊκές επιγραφές γραμμένες σε πέτρα, παρόμοιες επειδή έχουν ονόματα ακολουθούμενα από αριθμούς, έχουν βρεθεί στην περιοχή, αλλά αυτή είναι η πρώτη του είδους της από την Ιερουσαλήμ, είπαν οι ερευνητές. Ο τύπος της γραφής και της πέτρας, καθώς και οι ομοιότητες με τους άλλους λίθους, βοήθησαν τους αρχαιολόγους να τη χρονολογήσουν μεταξύ του πρώτου αιώνα π.Χ. και του πρώτου αιώνα μ.Χ.

……………..

* Είναι πλησίον της νοτιοανατολικής γωνίας των τειχών της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Ο χώρος αποδίδεται στο ανάκτορο του βασιλιά Ντέιβιντ, και περιλαμβάνει μια σήραγγα νερού που χτίστηκε από τον βασιλιά Εζεκία.