Πέτσας: «Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της άρσης του lockdown»

Έκτακτα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα: κλείσιμο σημείων συνοριακού ελέγχου, ετοιμότητα για διακομιδή ασθενών, εντατικοποίηση ελέγχων.
ASSOCIATED PRESS

Ο Στέλιος Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εκφράζοντας τις ευχές της κυβέρνησης για ταχεία ανάρρωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου. Παράλληλα, εξήγησε ότι παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο στις 14/11, με δεδομένο ότι βγήκαν αρνητικά τα τεστ που έκανε, υπήρξε εισήγηση των ειδικών ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προληπτικής καραντίνας του πρωθυπουργού.

Αμέσως μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα νέα έκτακτα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή το πιο έντονο πρόβλημα. Ειδικότερα:

-Aναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου, από αύριο στις 6 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

-Όσοι εισέρχονται στην χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους με βάση το PLF που θα έχουν υποβάλει.

-Ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο ανάγκης διακομιδής ασθενών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε αυτά της Αττικής, ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο. «Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου, όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε, η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ίδια ώρα, υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη - εάν χρειαστεί- κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους. «Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να κερδηθεί η μάχη σε όλη την Επικράτεια», ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας, ενώ απηύθυνε ξανά έκκληση στους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα, καθώς αν αυτό δεν γίνει και συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, θα καθυστερήσει κι άλλο –πέραν της 30 Νοεμβρίου δηλαδή- το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης σχετικά και με την εφαρμογή του lockdown αλλά και για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Όπως εξήγησε, αυτή την στιγμή γίνεται συνεχής μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων και πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αφού θα υπάρξουν και οι εισηγήσεις των ειδικών, θα γίνουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Πάντως, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραταθεί για περίπου μία εβδομάδα το lockdown, ενώ το άνοιγμα της οικονομίας –όποτε και αν γίνει- θα είναι σταδιακό.

Στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την οργάνωση του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων, το Υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού και η προετοιμασία είναι εντατική.

Δημοφιλή