ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/07/2020 13:05 EEST

Πέτσας: Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στην ερώτηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τι θα κάνει η κυβέρνηση αν αύριο το Ορούτς Ρέις βγει για έρευνα στο σημείο που έχουν ανακοινώσει οι Τούρκοι, ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής πλευράς και στις επαφές που έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες με ξένους ηγέτες, τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι σε πλήρη ετοιμότητα και παρακολουθεί με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις.

«Η Κυβέρνηση επισημαίνει ότι η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τη νέα παράνομη  Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει, ταυτόχρονα, την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνησή της στο  Διεθνές Δίκαιο. Η Κυβέρνηση διαμηνύει, σε κάθε τόνο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της, και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Μετά την αναφορά του στα εθνικά θέματα και με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμύτατη κριτική στις κινήσεις της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Η υπόθεση, ωστόσο, βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης και η έρευνά της θα αποκαλύψει κάθε πτυχή της υπόθεσης. Το οφείλουμε στους νεκρούς μας», είπε ο κ. Πέτσας ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο, για την επούλωση των πληγών που άφησε η εθνική τραγωδία.

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν και το θέμα του κορονοϊού. «Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις εισόδου από τα χερσαία σύνορά μας και παράλληλα εντάθηκαν οι έλεγχοι στο εσωτερικό. Συγκεκριμένα, χθες έγιναν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 869 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν  παραβάσεις σε 64 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 72 πρόστιμα συνολικού ύψους 10.800 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα θα προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Πρόεδρος του οποίου είναι μέχρι σήμερα ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάρκου. «Η κατάθεση της τροπολογίας τώρα -και όχι τον προσεχή Σεπτέμβριο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί- κρίθηκε απαραίτητη μετά τη χυδαία συμπεριφορά χθες στη Βουλή του κ. Μάρκου», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.