Πέτσας: «Να δούμε αν υπάρχει περιθώριο ευελιξίας για τη λειτουργία των εκκλησιών»

«Πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση για το θέμα των εκκλησιών. Νέα επικοινωνία εντός της ημέρας του Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο - Δεν θα αλλάξουν οι ώρες της απαγόρευσης μετακινήσεων παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς – Σε λειτουργία από 15/12 οι υπηρεσίες για την περιποίηση νυχιών.
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

«Παράθυρο» για μία επιπλέον ημέρα λειτουργίας των εκκλησιών, συγκεκριμένα την Πρωτοχρονιά, φαίνεται να ανοίγει, ενώ η κυβέρνηση δέχεται τα παράπονα ιεραρχών για το σχέδιο που έχει εκπονήσει σχετικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που θα ανοίξουν οι Ιεροί Ναοί κατά την εορταστική περίοδο. Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό πολλοί ανώτεροι ιεράρχες αντιδρούν και στο να λειτουργήσουν οι εκκλησίες μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, ενώ εκφράζουν την αντίθεση τους και για το όριο των πιστών που θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Εξελίξεις πάντως αναμένονται εντός της ημέρας καθώς θα υπάρξει νέα επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, ενώ για το ίδιο θέμα συνεδριάζει αύριο 15/12 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι παραμένει βαρύ το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στα νέα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν διάφορες χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας. Σε αναφορά που έκανε ο κ. Πέτσας για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, απηύθυνε σύσταση προς όλους, να μην είναι οι γιορτές αφορμή για συγχρωτισμό. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι από αύριο θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών. «Τα φαινόμενα «μαύρης εργασίας» και καταστρατήγησης των υγειονομικών μέτρων στον χώρο αυτό είναι δυστυχώς εκτεταμένα, όπως φαίνεται και με μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο. Για αυτό είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτοκόλλα παρά ανεξέλεγκτα κατ’ οίκον. Αναλυτικά στοιχεία για τους σχετικούς ΚΑΔ θα περιγράφουν με δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αργότερα σήμερα», διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα του εμβολιασμού. Όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Σάββατο ευρεία σύσκεψη με την ηγεσία των εμπλεκόμενων Υπουργείων και υπηρεσιακούς παράγοντες. Σε αυτήν εξετάστηκαν η προετοιμασία για την παραλαβή, την αποθήκευση και τη διανομή του εμβολίου, η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και η εξειδίκευση του τρόπου με τον οποίο οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα. Θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό η άυλη συνταγογράφηση και θα δημιουργηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα «emvolio.gov.gr». Για τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές δεξιότητες, θα αξιοποιηθούν τα φαρμακεία της χώρας, τα οποία είναι πάνω από δέκα χιλιάδες και ενδεχομένως τα Κ.Ε.Π.. «Πρόκειται για ένα τεράστιας έκτασης εγχείρημα με εκατοντάδες μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες διευθετούνται έτσι ώστε ο εμβολιασμός να ξεκινήσει αμέσως μετά την παραλαβή της πρώτης παρτίδας εμβολίων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δημοφιλή