Πήγε η Κίνα να φτιάξει χρονομηχανή; «Περίεργα» έγγραφα και έντονες διαψεύσεις

Τι κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ, προκαλώντας αντιδράσεις και διαψεύσεις.
coffeekai via Getty Images

Κάποια «περίεργα» έγγραφα που κυκλοφόρησαν online και μια έντονη διάψευση βρίσκονται πίσω από μια...ασυνήθιστη υπόθεση που υποτίθεται πως να έχει να κάνει με έρευνες πάνω σε...ταξίδια στον χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Popular Mechanics.

Όπως αναφέρεται σχετικά, νωρίτερα μέσα στον μήνα μια σειρά από έγγραφα η γνησιότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί άρχισαν να κυκλοφορούν online. Τα έγγραφα υποδείκνυαν ότι το Ινστιτούτου Φυσικής Υψηλής Ενέργειας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών συνεργαζόταν με μια εταιρεία πάνω σε κάτι που ονομαζόταν «Space-time Tunnel Generation Experimental Device» (πειραματική συσκευή παραγωγής σήραγγας χωροχρόνου).

Το 6Park News μετέδωσε ότι το κινεζικό Paper Journalist- που φέρεται να απέκτησε από διαρροή μια παρουσίαση PowerPoint με πληροφορίες για το πρόγραμμα αυτό- είχε περισσότερα στοιχεία: «Η συσκευή μπορεί να παραμορφώσει τον χρόνο και τον χώρο, να ελέγξει τον ρυθμό ροής του χρόνου, να σπάσει το όριο του χρόνου και του χώρου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως για ταξίδια στον χρόνο, διαστρικά ταξίδια, επέκταση ζωής κ.α. Το πρόγραμμα σκοπεύει να επιλέξει μια τοποθεσία στην Κίνα και να νοικιάσει μια περιοχή περίπου 65 στρεμμάτων για την κατασκευή μιας βάσης επιστημονικών πειραμάτων. Θεωρείται πως η συσκευή θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει επιτυχώς το χωροχρονικό πείραμα 7-12 μήνες αφού διατεθεί η χρηματοδότηση».

Στο PowerPoint επίσης υποστηρίζεται, σύμφωνα με το 6Park, ότι η ομάδα πίσω από το εγχείρημα «έχει κλείσει προκαταρκτική συμφωνία συνεργασίας με μια ομάδα έρευνας και ανάπτυξης που αποτελείται από γνωστούς ειδικούς και ακαδημαϊκούς του Ινστιτούτου Φυσικής Υψηλής Ενέργειας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών».

Ωστόσο, λίγο μετά την κυκλοφορία του εγγράφου online, το κινεζικό εργαστήριο εξέδωσε ανακοίνωση, όπου διέψευδε με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε εμπλοκή του: Σύμφωνα με Yicai Global ανακοινώθηκε πως δεν είναι αλήθεια πως το ινστιτούτο και η “Shanxi Ruitai Technology” που αναφέρθηκε στο επίμαχο δημοσίευμα έχουν κάποια επαφή ή συνεργασία, και δεν θα φέρει νομική ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί λόγω αυτής της «ψευδούς προπαγάνδας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Popular Mechanics, το Paper Journalist διαπίστωσε ότι η Ruitai Technology υπάρχει ως εταιρεία μόλις από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ενώ υπήρχε μια περίεργη αναφορά σε κάποιον «νομπελίστα» ονόματι Γκάο Κουν - καθώς δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος νομπελίστας (αλλά υπήρξε ο Τσαρλς Κάο, που είχε τιμηθεί με Νόμπελ Φυσικής και πέθανε το 2018). Σύμφωνα με το Chongqing Morning News, και η Ruitai αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, υποστηρίζοντας η παρουσίαση «δημιουργήθηκε λανθασμένα».

Πρόκειται σίγουρα για μια περίεργη υπόθεση, και προφανώς το πιθανότερο είναι πως είτε κάτι παρεξηγήθηκε, είτε πρόκειται για καθαρή μυθοπλασία/ ψεύδη. Πάντως, ενδιαφέρον προκαλούν κάποιες από τις αναφορές της όλης υπόθεσης, όπως πχ στην «επέκταση ζωής», που θυμίζει κάτι σε νάρκη- η οποία θα ήταν χρήσιμη πχ για μεγάλα ταξίδια στο Διάστημα. Αυτό βέβαια δεν θα ήταν «κανονικό» ταξίδι στον χρόνο (το οποίο, ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο, εμπεριέχει πολλά παράδοξα, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο).

Δημοφιλή