Πιάτο ημέρας: Κοτόσουπα με λαχανικά και μικρό ζυμαρικό

Πριν την σερβίρουμε, θα προσθέσουμε μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί χωριάτικο στο πιάτο μας πασπαλισμένη με ελαιόλαδο και τυρί παρμεζάνα.
rudisill via Getty Images

Με τόσο κρύο που κάνει αυτές τις ημέρες και τα κρυολογήματα να δίνουν και να παίρνουν, μια σούπα είναι ότι πρέπει. Το ιδανικότερο πιάτο.

Μαγειρεύουμε λοιπόν μια συνταγή για κοτόσουπα με λαχανικά, μαζί με ζυμαρικό της αρεσκείας μας. Για τα λαχανικά επιλέγουμε, καρότα, πράσα, σέλινο, μαϊντανό. Ενώ πριν σερβίρουμε την σούπα μας, θα προσθέσουμε μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί χωριάτικο στο πιάτο μας, πασπαλισμένη με ελαιόλαδο και τυρί παρμεζάνα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 6

Υλικά

1 κοτόπουλο πλυμένο (έως 2 κιλά)

8 φλιτζάνια ζωμό κότα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

5 καρότα μέτρια, κομμένα σε χοντρές φέτες

4 πράσα μέτρια, το λευκό μέρος μόνο, κομμένα σε χοντρές φέτες

4 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. ξερό

1 φύλλο δάφνη

3 κλωνάρια μαϊντανό

1/2 φλιτζάνι μικρό ζυμαρικό (αστεράκια, σουσαμάκι, φιδέ κλπ)

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

1 κ.σ. εστραγκόν, χοντροκομμένο (προαιρετικά)

1/4 φλιτζ. μαϊντανό χοντροκομμένο

6 φέτες ψωμί χωριάτικο, φρυγανισμένες

1/4 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1/2 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη ή περισσότερη

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα 6 λίτρων βάζουμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω. Περιχύνουμε με ζωμό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 30 λεπτά, ξαφρίζοντας.

Προσθέτουμε καρότα, πράσα, σέλινο, σκόρδο, θυμάρι, δάφνη, τα κλωνάρια μαϊντανό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να πέφτει το κρέας από τα κόκκαλα.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Στραγγίζουμε το ζουμί και πετάμε την δάφνη και τον μαϊντανό. Κρατάμε τα λαχανικά.

Βάζουμε τον ζωμό πίσω στην κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει ο μισός.

Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο.

Προσθέτουμε στη σούπα το ζυμαρικό και αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά.

Ανακατεύοντας ρίχνουμε το χυμό λεμόνι, το εστραγκόν και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτουμε τη σάρκα του κοτόπουλου και τα λαχανικά και αφήνουμε να ζεσταθούν καλά.

Σε 6 πιάτα, βάζουμε πρώτα από μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.

Από πάνω σερβίρουμε την πηχτή σούπα.

Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Αγλαΐας Κρεμέζη.