Πιάτο ημέρας: Ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια και μανιτάρια

Σερβίρουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας και τυρί φέτα.
Ομελέτα με κολοκυθάκια και μανιτάρια.
Image Professionals GmbH via Getty Images
Ομελέτα με κολοκυθάκια και μανιτάρια.

Μαγειρεύουμε την τέλεια καλοκαιρινή ομελέτα φούρνου για το πιάτο ημέρας. Με κολοκυθάκια και μανιτάρια.

Θα προσθέσοουμε κόλιανδρο, μουστάρδα, ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου και μαϊντανού.

Σερβίρουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας και τυρί φέτα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα: 15′ περίπου

Υλικά

8 αυγά

1 κ.γ. κόλιανδρος σε σκόνη

1 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου

1 κ.σ. φύλλα ψιλοκομμένα μαϊντανού

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

500 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες

2 κολοκυθάκια, περασμένα από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, ελαφρώς αλατισμένα και καλά στυμμένα με τα χέρια

50 ml ελαιόλαδο

1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με τον αυγοδάρτη τα αυγά με τον κόλιανδρο, το αλεύρι, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.

Ανάβουμε το γκριλ για να ζεσταθεί καλά.

Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, χωρίς λάδι, και μόλις κάψει καλά προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλει το μείγμα. Τότε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν, ρίχνουμε στο τηγάνι το μείγμα των αυγών και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 3 - 5 λεπτά, μέχρι η κάτω πλευρά να πήξει και να ροδίσει.

Ελέγχουμε ανασηκώνοντας την ομελέτα προσεκτικά με μια σπάτουλα.

Αν το τηγάνι μας δεν είναι κατάλληλο για φούρνο, τυλίγουμε τη λαβή του καλά με αλουμινόχαρτο 2 - 3 φορές και το βάζουμε στη σχάρα του φούρνου, σε ένα από τα ψηλά ράφια, μέχρι να στερεοποιηθεί η επιφάνεια της ομελέτας και να φουσκώσει.

Εναλλακτικά, γυρνάμε την ομελέτα πολύ προσεκτικά ως εξής: σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο πιάτο, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε την ομελέτα να «γλιστρήσει» στο τηγάνι.

Σερβίρουμε την ομελέτα και συνοδεύουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας και τυρί φέτα.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #50» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.