Μαγειρεύουμε μελιτζάνες λαδερές με θυμάρι και ντοματένια γιαουρτόσαλτσα για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ψιλά καρέ ενώ τις ντομάτες θα τις περάσουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.

Advertisement
Advertisement

Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες που ψήνουμε λίγο στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 25′

Υλικά

Advertisement

για τις μελιτζάνες

10 μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες, κομμένες σε κύβους περίπου 3 εκ.

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ

Advertisement

½ κ.σ. ξερό θυμάρι, τριμμένο

250 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Advertisement

για τη γιαουρτόσαλτσα 

500 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό

2 φρέσκες μέτριες ντομάτες, τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη

Advertisement

60 ml ελαιόλαδο

Advertisement

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Advertisement

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι μελιτζάνες και να μελώσουν.

Παράλληλα, σε ένα μπολ σερβιρίσματος βάζουμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, για περίπου 1/2 – 1 λεπτό, έως ότου ενωθούν τα υλικά.

Σερβίρουμε τις μελιτζάνες, απλώνουμε από πάνω 1 – 2 κ.σ. από τη γιαουρτόσαλτσα, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και συνοδεύουμε με αραβικές πίτες που ψήνουμε λίγο στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #89» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.