Μαγειρεύουμε ρεβιθόρυζο με τριμμένο καρότο για το πιάτο ημέρας αυτή της εβδομάδας.

Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι, δάφνη, δυόσμο, ελάχιστο κύμινο και χυμό λεμόνι.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 30′

Αναμονή 1 βράδυ

Μαγείρεμα: 2 ώρες

Υλικά

Advertisement

80 ml ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά, το ένα κομμένο σε ψιλά καρέ και το άλλο καθαρισμένο αλλά ολόκληρο

1 φύλλο δάφνης

Advertisement

1½ φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς

2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα

κύμινο, ελάχιστο, σε σκόνη

Advertisement

½κ.σ. δυόσμο ξερό, τριμμένο

2 καρότα μεγάλα, τριμμένα στη λεπυή πλευρά του τρίφτη και στυμμένα

1 λεμόνι, μικρό, τον χυμό

Advertisement

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Advertisement

Εκτέλεση

Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, τη δάφνη και το ολόκληρο κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν καλά, για περίπου 1½ ώρα.

Όταν είναι έτοιμα, πετάμε τη δάφνη και το κρεμμύδι, τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη.

Advertisement

Σε μια άλλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε το ρύζι, το καρότο και περίπου 5 φλιτζάνια ζεστό νερό (υπολογίζουμε οτι το καρότο θα βγάλει και τα δικά του υγρά), αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο κύμινο και ανακατεύουμε.

Μόλις  το υγρό κοχλάσει, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 13-15 λεπτά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το υγρό και να γίνει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον.

Στο τελευταίο 5λεπτο ρίχνουμε τα ρεβίθια, το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε απαλά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά κατά μερός.

Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tip

Για να γλυτώσουμε χρόνο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη χύτρα ταχύτητας.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #55» σε συνταγή Μυρσίνης Λαμπράκη.