Πιάτο ημέρας: Πράσα στην κατσαρόλα με κιμά και σταφίδες

Σερβίρουμε ως έχει με ψωμί και γιαούρτι ή ένα πιλάφι.
Capelle.r via Getty Images

Απλό στις γεύσεις του και εύκολο στο μαγείρεμα το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.

Πράσα στην κατσαρόλα με κιμά και σταφίδες. Θα προσθέσουμε κουκουνάρια. δάφνη, ψιλοκομμένο άνηθο, χυμό και ξύσμα από λεμόνι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα: 35′

Υλικά

1½ κιλό πράσα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος

400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 κ.σ. σταφίδες, ξανθές

2 κ.σ. κουκουνάρια

1 δάφνη

½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

χυμό & ξύσμα από ένα λεμόνι

2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα πράσα σε φέτες, περίπου 3-4 εκ.

Βάζουμε 1 λίτρο νερό και το χυμό από ½ λεμόνι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε τα πράσα (αν δεν κολυμπάνε μέσα στο υγρό, προσθέτουμε λίγο ζεστό επιπλέον) και το ζεματίζουμε για 5-6 λεπτά. Τα σουρώνουμε.

Ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε τον κιμά με την δάφνη. Μόλις αρχίζει να «αρπάζει» ο κιμάς, προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να χρυσίσουν. Τότε ρίχνουμε τις σταφίδες και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα, τον υπόλοιπο λεμονοχυμό και 300 ml ζεστό νερό.

Κάνουμε ένα προσεκτικό ανακάτεμα ανά διαστήματα, σείοντας την κατσαρόλα, για να μην διαλυθούν τα πράσα, μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι το φαγητό να «πιεί» τα υγρά του και να «μελώσει».

Ελέγχουμε και αν το νερό έχει απορροφηθεί νωρίς, προσθέτουμε λίγο, αλλά πάντα ζεστό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για περίπου 15 λεπτά.

Σερβίρουμε ως έχει με ψωμί και γιαούρτι ή με πιλάφι.

Tip

για το καβούρδισμα του κιμά

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα καβουρδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά για 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό και αρχίζουμε να τον σπάμε με μια κουτάλα, προτού προλάβει να ψηθεί σε μεγάλα, ενιαία κομμάτια. Δεν χαμηλώνουμε την φωτιά, δεν προσθέτουμε λάδι.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 4-5 λεπτά μέχρι όλος ο κιμάς να αλλάξει χρώμα, να γίνει δηλαδή γκριζωπός, να γίνει σπυρωτός και να κοχλάσουν έντονα τα υγρά που συνεχίζει να βγάζει. Δεν σταματάμε λεπτό να ανακατεύουμε.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #67» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.