Αγαπημένη τάρτα είναι το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.

Ανοίγουμε φύλλο και φτιάχνουμε γέμιση με ζαμπόν, πατάτες, λίγη κρέμα γάλακτος, κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και κεφαλογραβιέρα τριμμένη. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μπέικον σοταρισμένο, για περισσότερη γεύση.

Advertisement
Advertisement

Σερβίρουμε μα σαλάτα πράσινη και απολαμβάνουμε με κρύα μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά

Advertisement

για την ζύμη

21/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλιτζάνι βούτυρο

Advertisement

1 αυγό

αλάτι

για την γέμιση

Advertisement

4 πατάτες

5 φέτες ζαμπόν

1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Advertisement

2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Advertisement

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

1/2 γλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Advertisement

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το βούτυρο, το αυγό, λίγο λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.

Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Αφού κρυώσουν λίγο τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε ροδέλες και τις βάζουμε σε πιατέλα.

Ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη και την στρώνουμε σε μια φόρμα για τάρτα Νο 26, την οποία έχουμε αλείψει με λίγο βούτυρο. Βάζουμε μια στρώση φέτες πατάτας πάνω από την ζύμη, τις αλείφουμε με βούτυρο, στρώνουμε το ζαμπόν, το κρεμμυδάκι, το μισό τυρί, πάλι φέτες πατάτες αλειμένες με βούτυρο και το υπόλοιπο τυρί.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε την τάρτα σε προσθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Tip

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον τρεις φέτες μπέικον σοταρισμένες και κομμένες σε κοματάκια. Θα δώσουν άλλη γεύση.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας…πίτες και τάρτες» από τις εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.