ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2021 15:59 EET | Updated 08/01/2021 16:01 EET

Πιο κοντά στην πρόωρη απομάκρυνση ο Τραμπ - Εναντίον του ακόμη και στενοί συνεργάτες του

Οι Δημοκρατικοί δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν με τις διαδικασίες. Αλλά και Πομπέο και Μνούτσιν συζήτησαν την πρόωρη απομάκρυνσή του.

ASSOCIATED PRESS

Εχθροί και φίλοι έχουν πλέον στραφεί εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τα έκτροπα που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες.

Οι Δημοκρατικοί στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με τις διαδικασίες παραπομπής σε βάρος του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Δημοκρατική βουλευτής και αναπληρώτρια επικεφαλής της πλειοψηφίας στο σώμα Κάθριν Κλάρκ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του και θα προχωρήσουμε με κάθε εργαλείο που έχουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει αυτό προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας», δήλωσε η Κλαρκ σε συνέντευξη στο CNN. Εάν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν επικαλεστεί την 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για την απομάκρυνση του Τραμπ, «εμείς θα προχωρήσουμε με την παραπομπή».

Το σενάριο ωστόσο να ενεργοποιηθεί η 25η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος, που οδηγεί στην καθαίρεση του προέδρου και την ανάληψη της προεδρίας από τον αντιπρόεδρο, δεν είναι τόσο μακρινό, αφού εναντίον του Τραμπ, έχουν στραφεί και πολλοί στενοί συνεργάτες του. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, που επικαλείται τρεις πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είναι ανάμεσα στους υπουργούς που συζήτησαν σοβαρά την πιθανότητα να ενεργοποιηθεί η 25η τροποποίηση. Φωνές για ενεργοποίηση της 25ης Τροποποίησης ακούστηκαν από Ρεπουμπλικάνους, αμέσως μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, ωστόσο προβληματίζει το γεγονός ότι είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, διάρκειας μιας εβδομάδας που έως τότε ενδεχομένως να μην έχει νόημα, αφού έτσι και αλλιώς στις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει την προεδρία ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.