ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/04/2020 11:18 EEST | Updated 12/04/2020 11:18 EEST

Πιστώσεις για τις κάρτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οσοι δεν τις χρησιμοποίησαν λόγω των περιοριστικών μέτρων, θα έχουν πίστωση για όσοι διαρκέσουν τα μέτρα.

EUROKINISSI//Λυδία Σιώρη

Ηταν λογικό, από τη στιγμή που οι κάτοχοι καρτών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εφόσον δεν τις χρησιμοποιούν διότι δεν μετακινούνται, να μπορούν να λάβουν παράταση στη χρήση τους.

Μιλώντας σε σημερινή τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, επισήμανε ότι όλοι οι χρήστες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που είχαν προπληρώσει κάρτες τις οποίες δεν χρησιμοποίησαν λόγω των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν αντίστοιχες πιστώσεις μετά το πέρας των μέτρων.

Συγκεκριμένα, όλοι οι κάτοχοι μηνιαίων, 3μηνιαίων, 6μηνιαίων και ετήσιων καρτών θα δικαιούνται πίστωση ίσης αξίας για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα. Το δικαίωμά τους αυτό θα ενεργοποιηθεί με την αγορά νέας κάρτας.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει αγοράσει ετήσια κάρτα που στοιχίζει 330 ευρώ (0,90 ευρώ για κάθε μέρα απεριόριστης μετακίνησης), και οι περιορισμοί διήρκησαν 70 μέρες, όταν η κάρτα του λήξει και προχωρήσει σε νέα αγορά ετήσιας κάρτας, θα του γίνει πίστωση 0,90x70 = 63 ευρώ.

Με ανάλογο τρόπο θα γίνουν οι υπολογισμοί για όλες τις κάρτες. Η πίστωση θα μπορεί να χρησιμοποιείται είτε για την αγορά κάρτας ίδιου τύπου είτε για την αγορά ετήσιας κάρτας.

Ειδικά για τις αγορές ετήσιων καρτών, μετά τη λήξη των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και έως το τέλος του 2020, αποφασίστηκε να δοθεί και επιπλέον έκπτωση 10%. Η έκπτωση αυτή θα αφορά όλους τους χρήστες -και τους νέους- και θα μπορεί να συνδυαστεί με την πίστωση.

Δηλαδή, στο παράδειγμα που αναφέραμε, ο ίδιος πολίτης που δικαιούται πίστωση 63 ευρώ, δικαιούται και έκπτωση 10% επί της αξίας της ετήσιας κάρτας, δηλαδή ακόμα 33 ευρώ. Κατά συνέπεια, η νέα ετήσια κάρτα θα του στοιχίσει 330-63-33=234 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΑΣΑ, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχε επιτύχει έσοδα 10% μεγαλύτερα από πέρυσι.