Πιθανή παραχώρηση σουηδικών μαχητικών Gripen στην Ουκρανία

Τα χαρακτηριστικά του σουηδικού αεροσκάφους.
via Associated Press

Η σουηδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παραχώρησης μαχητικών αεροσκαφών Gripen στην Ουκρανία, μετέδωσε την Τρίτη το σουηδικό δημόσιο ραδιόφωνο SR, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Η κυβέρνηση θέλει να μάθει, μεταξύ άλλων, πώς μια τέτοια κίνηση θα επηρέαζε τις αμυντικές δυνατότητες της Σουηδίας και πόσο γρήγορα θα μπορούσε η χώρα να προμηθευτεί νέα μαχητικά Gripen, σύμφωνα με το SR. Όπως αναφέρθηκε, η κυβέρνηση ίσως απευθύνει σύντομα επίσημο σχετικό ερώτημα στις ένοπλες δυνάμεις- ενδεχομένως και από την Πέμπτη.

Η Ολλανδία και η Δανία ηγούνται των προσπαθειών για παραχώρηση αμερικανικής κατασκευής μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, προκειμένου να αντισταθμιστεί η ρωσική αεροπορική ισχύς. Σύμφωνα με το SR, η Ουκρανία ελπίζει να παραλάβει 16-18 μαχητικά Gripen, τα οποία κατασκευάζονται από τη Saab.

Η Σουηδία είχε αναφέρει φέτος ότι θα έδινε σε Ουκρανούς πιλότους την ευκαιρία να δοκιμάσουν το Gripen, μα η κυβέρνηση έχει πει επίσης ότι χρειάζεται όλα τα αεροσκάφη της για την υπεράσπιση της σουηδικής επικράτειας.

Η ηγεσία της αντιπολίτευσης είπε τον προηγούμενο μήνα πως η Σουηδία θα έπρεπε να προετοιμαστεί να στείλει Gripen στην Ουκρανία μόλις ολοκληρωθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Αν και η Ουκρανία, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα προμηθευτεί F-16, το (επίσης πολλαπλών ρόλων μαχητικό) JAS 39 Gripen θεωρείται πολύ καλή επιλογή για το Κίεβο- ίσως η καλύτερη, καθώς είναι σχεδιασμένο για εύκολη συντήρηση από μικρές ομάδες τεχνικών και για να μπορεί να πετά από αυτοκινητόδρομους ή αεροδρόμια σε όχι πολύ καλή κατάσταση εν καιρώ πολέμου. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα το καθιστούσαν ιδιαίτερα χρήσιμο για την Ουκρανία, η οποία δέχεται τακτικά ρωσικά πλήγματα με πυραύλους και drones, κάτι που από την αρχή του πολέμου την ανάγκαζε να μετακινεί συχνά τα αεροσκάφη της για να μη χτυπηθούν στο έδαφος. Επίσης έχει σχετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, καλές επιδόσεις, σύγχρονο ραντάρ και avionics και είναι μικρό σε μέγεθος. Ωστόσο το μεγάλο του μειονέκτημα σε σχέση με το F-16 είναι η διαθεσιμότητά του, καθώς το αμερικανικό μαχητικό είναι διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες ανά τον κόσμο, κάτι που δεν ισχύει για το Gripen.

Με πληροφορίες από Reuters, Warzone The Drive

Δημοφιλή